Wiele dostępnych na sklepowych półkach produktów i dań gotowych bardzo nam smakuje i nie możemy się nim oprzeć. Rzadko jednak za świetnym smakiem, idzie jakość kupowanego produktu lub talent kulinarny osób, które go przygotowały. Niestety w przytłaczającej większości za wyczuwalny przez nas smak i zapach kupowanej żywności odpowiadają substancje sztucznego pochodzenia. Nie zdajemy nawet sobie sprawy, że większość z nich mogą prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i wywoływać choroby. Przemyślane zakupy powinny leżeć u podstaw naszego codziennego postępowania. Przepisy prawne są naszym sprzymierzeńcem i bezwzględnie zabraniają ukrywania prawdziwych składów produktów. Z pomocą przychodzą nam również aplikacje, które po zeskanowaniu kody kreskowego pomagają w wyborze produktu. Dlatego kupujmy świadomie – czytajmy etykiety !
Mając na myśli jamę ustną trzeba wiedzieć, że oprócz zębów tworzą ją również dziąsła, język, usta, ślinianki, podniebienie, szczęka, żuchwa, błona śluzowa jamy ustnej oraz mięśnie żujące. Utrzymanie w dobrej kondycji zdrowotnej jamy ustnej, przekłada się na utrzymanie ogólnego dobrego stanu zdrowia. Miejmy świadomość, że to w jamie ustnej zostaje zapoczątkowany proces trawienia pokarmów. Dbając o dobry stan jamy ustnej możemy uzyskać wiele pozytywnych zmian, a są to zmiany nie tylko w postaci świeżego oddechu i pięknego uśmiechu. 
Włosy i paznokcie są naszą wizytówką. Wraz z zadbaną cerą i ubiorem w sposób znaczny decydują o naszym wyglądzie zewnętrznym. Jednak włosy i paznokcie nie tylko stanowią o naszym, dobrym lub złym wizerunku. W bardzo wielu przypadkach wysyłają sygnały i informują o naszym wewnętrznym stanie zdrowia.Często są lustrzanym odbiciem sytuacji panującej w naszym organizmie. Nie lekceważmy więc znaków, jakie przekazują nam nasze włosy i paznokcie. Mogą one pomóc w diagnozie wielu chorób czy zaburzeń homeostazy ( utrzymania względnej równowagi wewnętrznej).
Każda roślina potrzebuje do życia kilku warunków, które są niezbędne aby mogła się rozwijać. Należą do nich m.in. gleba, z której rośliny czerpią niezbędne im składniki pokarmowe, dwutlenek węgla, dostateczna ilość wody i równie ważne promienie słońca. W różnych cyklach rozwoju roślin proporcje dostarczenia składników mineralnych, wody i słońca zmieniają się. Nie mniej jednak słońce zawsze, jest tym czynnikiem, który jest niezbędny do poprawnego przeprowadzenia najważniejszego procesu w życiu rośliny, czyli fotosyntezy.  Człowiek, choć w przeciągu stuleci przeobrażał się w toku ewolucji, to zawsze był i pozostał nadal częścią przyrody ożywionej. Podobnie jak roślinom, człowiekowi oprócz powietrza, wody i pożywienia do życia niezbędne jest światło i ciepło słoneczne. Bez Słońca na Ziemi nie byłoby żadnego życia. Jest ono też źródłem niezwykle ważnej dla nas witaminy – witaminy D.
Jeżówka to bylina z rodziny astrowatych. Pod nazwą rodzajową jeżówka kryją się co najmniej trzy odmiany jeżówki, wśród których najbardziej znana i powszechnie stosowana jest jeżówka purpurowa. Występują także, obok jeżówki wąskolistnej i jeżówki blade. Jeżówka blada znana jest też, jako jeżówka różowa lub jeżówka cielista. Jeżówkę wąskolistną od jeżówki bladej ciężko jest odróżnić, w przeciwieństwie do jeżówki purpurowej, która jest z nich najwyższa i osiąga nawet do półtorej metra wysokości. Są roślinami wieloletnimi. Wymagają gleby żyznej, wilgotnej i odkwaszonej. Nie lubią gleb piaszczystych i lekkich.  Często zasiewane są one jako ozdoby naszych ogrodów i działek.
W 1928 roku Alexander Fleming odkrył pierwszy antybiotyk - penicylinę.  Odkrycie to było niezwykle istotne w historii rozwoju medycyny. Fleming zauważył, że przypadkowo zanieczyszczone pleśnią (łac. penicillium notatum) podłoże, zatrzymuje rozwój kultur bakterii. Był to ogromny przełom w dotychczasowym nieskutecznym leczeniu śmiertelnych chorób, za które odpowiedzialne były bakterie. Dzięki zastosowaniu antybiotyków, choroby które zabijały wiele milionów osób przestały być dostatecznie groźne. Wśród owych groźnych chorób, można było wyróżnić choroby bakteryjne płuc i szkarlatynę. Wynalezienie penicyliny pozwoliło na intensywny rozwój badań nad kolejnymi antybiotykami, zarówno naturalnymi, półsyntetycznymi i syntetycznymi.
Witamina C od dawna jest jedną z najczęściej używanych substancji w stanach obniżonej odporności i okresach przeziębień. Dla wielu z nas jest panaceum na wszelkie infekcje. Szkodliwość niedoborów witaminy C, znana jest od kilku tysiącleci. Wówczas już w starożytnym Egipcie odnaleziono wzmianki na temat bardzo groźnej choroby spowodowanej jej niedoborem, czyli szkorbutem. W ciągu następnych wieków obserwowano, że zachorowalność na tą chorobę wiązała się z niedoborem świeżych warzyw i owoców w okresie zimowym w Europie. Jej największe objawy miały miejsce głównie na północy, gdzie dostęp do jej naturalnych zasobów był szczególnie utrudniony. Dotykał on także przebywających na morskich wyprawach żeglarzy, marynarzy i podróżników.
Aloes to roślina znana, ceniona i stosowana już w czasach Starożytnych. Jego właściwości lecznicze doceniły ludy greckie, hinduskie, egipskie, rzymskie ichińskie wiele tysięcy lat p.n.e. Ludy wschodnie nazywały go powszechnie „cudowną rośliną”. Wiele cywilizacji, kultur i religii pomimo swojej ogromnej różnorodności dostrzegły jego prozdrowotne właściwości. Arabowie sprzedawali go do Europy w postaci alony - mętnej i zastygłej cieczy w kolorze ciemnożółtym.
Organizm każdego człowieka zbudowany jest z komórek. Miliardy komórek tworzą tkanki odpowiadające za funkcje życiowe. Głównym budulcem tkanek są białka czyli wielocząsteczkowe substancje składające się z aminokwasów. Ciało człowieka składa się blisko w 70% z wody, cała reszta to głównie białka kolagenowe. Nic więc dziwnego, że kolagen jest białkiem o wyjątkowym znaczeniu dla zdrowia człowieka. Białko to występuje głównie w kościach, stawach, zębach, ścięgnach i skórze. Odpowiedzialny jest również za przekazywanie impulsów nerwowych.
Zakłada się że miód pszczeli jest  jednym z najcenniejszych produktów zwierzęcych, wykorzystywanym przez człowieka do jego biologicznej egzystencji.  Miód to - według definicji - "naturalny, słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły z:- nektaru kwiatowego czyli soku roślinnego produkowanego przez odpowiednie narządy roślin miododajnych- innych słodkich soków roślinnych (spadzi), zjedzonych i przetworzonych przez mszyce, czerwce lub miodówki. Owady te zużywają z tego soku tylko białko natomiast resztę wydalają. Można powiedzieć, że jest to produkt uboczny ich przemiany materii. Dodatkowo nektar i/lub spadź jest wzbogacony i przetworzony przy pomocy wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół oraz gromadzony i dojrzewający w plastrach"Zawartość cukru w nektarze wynosi ok. 20%  natomiast w spadzi ok. 50% Miód jest jednak na pewno czymś więcej co by wynikało z powyższego opisu. To ceniony od tysiącleci produkt spożywczy i skuteczne, naturalne lekarstwo przeciwko wielu schorzeniom. Jeśli jednak jego wartość i pozycja w kuchni jest niepodważalna, to wiedza o jego działaniu leczniczym w ostatnich dziesięcioleciach uległa niemal całkowitemu zapomnieniu. Ale zacznijmy od początku....
Twój układ odpornościowy robi wiele, abyś był zdrowy, ale Ty możesz mu pomóc dodatkowo! W zawrotnym tempie współczesnego życia człowiek zapomina czasem o ważnych sprawach, które często mają fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia. Często nie zdajemy sobie z wielu rzeczy sprawy wystawiając nasz układ odpornościowy na próbę, która nie zawsze może wyjść nam na dobre. Pracując cicho w tle, twój układ odpornościowy chroni cię przed bakteriami, wirusami i innymi drobnoustrojami, a co za tym idzie chorobami. To złożona sieć narządów i komórek i kiedy odpowiednio go wspieramy, działa sprawnie.Niebagatelne znaczenie ma to co jesz, pijesz, robisz i jak myślisz.Jak wzmocnić układ odpornościowy? Oto siedem świetnych sposobów na naturalne podniesienie odporności:
W ostatnim czasie, w naszym sklepie pojawił się dobrze znany naszym klientom Olej kokosowy Cocowel ale bez oznaczenia Extra Virgin lecz Virgin. Na początku nieco zaniepokojeni, zaraz, zaraz, przecież Cocowel to najlepszej jakości olej kokosowy, bardzo doceniany przez naszych klientów, którzy często po niego wracają właśnie ze względu na jego nienaganną jakość....a tu nagle zmiana etykiety. Otworzyliśmy słoik nowej partii, wszystko było tak jak dotychczas, smak, kolor, i bajeczny zapach kokosa. Dlaczego więc zmieniła się etykieta z dość istotnym szczegółem? Okazuje się, że wybranie właściwego oleju kokosowego może być nieco kłopotliwe.
Jeśli można nazwiskiem jednej osoby określić miód manuka na pewno byłby to Dr. Molan. Był to człowiek, który swoje życie naukowe poświęcił badaniom nad tym słodkim darem natury. To dzięki niemu wiemy dlaczego miód manuka jest taki wyjątkowy. To od niego się wszystko zaczęło. Człowiek, który przeniósł ludową medycynę naturalną maorysów na grunt laboratoryjny. Scalił przeszłość z przyszłością otwierając jej szerokie bramy badając informacje, pogłoski i fakty aby skompletować je w spójną całość.
Watson & Son, firma prowadzona przez dynamiczny duet ojca z synem, Denisa i Daniela Watsona, produkuje miód manuka jeden z najlepszych na świecie. Dlatego interesujące jest, że zdecydowali się nie podlegać pod system znaku UMF prowadzonego przez Stowarzyszenie Honey Unique Manuka Factor, do którego należy większość innych producentów miodu w Nowej Zelandii.
Miód manuka to produkt który budzi wiele emocji. W internecie pojawia się mnóstwo nierzetelnych informacji, które są powielane przez kolejne blogi oraz w postach na tematycznych forach internetowych. Sprawdź co powinieneś wiedzieć zanim kupisz miód manuka. Jako konsument, sugeruj się rzetelną wiedzą , a nie marketingowym bełkotem
Medihoney® nie jest zwykłym jadalnym miodem Manuka. Co sprawia, że ​​jest inny? Medihoney® to sterylizowany miód Manuka klasy medycznej o znormalizowanej aktywności antybakteryjnej, specjalnie opracowany do stosowania miejscowego. Udowodniono klinicznie, że wspomaga gojenie się ran* i zmniejsza ryzyko infekcji.
Poniższa tabelka przedstawia korelację między miodami manuka, oznaczonymi różnymi certyfikatami. Zapoznaj się z nią gdy nie jesteś pewny jaki miód nabyłeś. Wyszczególnione są najbardziej uznawane oznaczenia dla miodów manuka, które powiązane są z zawartością dietetycznego MGO.
Prawdziwy Miód Manuka pochodzi tylko z Nowej Zelandii i jest znany ze swoich wysokich stężeń methylglyoxalu, których nie ma inny miód. Aby zebrać miód Manuka, pszczoły żerują na białych kwiatach krzewu Manuka, które pokazują się Nowej Zelandii tylko w sezonie letnim, przez ok 12 tygodni.UMF to kryterium testowe, system klasyfikacji miodu manuka, które dowodzi, że miód zawiera pewne poziomy kluczowych związków. Dowiedz się więcej o nowej marce w naszym sklepie.
Złóż zamówienie w Duolife i zgarnij bonusy! Zobacz co możesz zyskać!
Maj, czas pierwszych, wiosennych pożytków już za nami. Choć w tym roku wiosna była nieco kapryśna, najpierw w większości Polski było bardzo sucho, a później deszczowo, pszczółki pracowicie kolekcjonowały pierwszy nektar i pyłki. Jak co roku w maju, dominującym kolorem na terenach rolniczych, a także na łąkach jest wszechobecny żółty. To oczywiście za sprawą dwóch głównych majowych pożytków, którymi są rzepak oraz mniszek. Bardzo cenny jest rzepak, który uprawiany jest jak najbardziej ekologicznie, najlepiej oczywiście w 100%. Są firmy, które tłoczą na zimno oleje z ekologicznego rzepaku i potrzebują do tego, co oczywiste, ekologicznie uprawianego rzepaku.
REDUCE, REUSE, RECYCLE Chociaż niektórym wydaje się, że pojęcie Zero Waste to wymysł współczesnych freaków ekologicznych, to jednak dotyczy nas wszystkich bardziej niż kiedykolwiek. Co kryje się pod pojęciem Zero Waste? Dla każdego coś innego. Dla większości, którzy znają temat, będzie to codzienne życie bez gromadzenia(świadomego lub nie) i wyrzucania gigantycznych stert śmieci, głównie różnego rodzaju opakowań plastikowych, które nie trafiają do recyklingu, dawanie przedmiotom drugiego życia, przemyślane zakupy,  ale także także świadoma konsumpcja czy marnowanie żywności na gigantyczną skalę. Akurat w marnowaniu żywności jesteśmy na 5 miejscu w Europie, a to nie jest powód do dumy...
Dokonaj zakupu w naszym serwisie za minimum 1000zł brutto i otrzymaj zupełnie za darmo, wybrany przez nas Miód Manuka o wartości powyżej 150zł. Miód zostanie dodany przez nas jako Gratis do Państwa zamówienia. Dodatkowo otrzymacie Państwo błyskawiczną, darmową przesyłkę.
Najnowsze badania przeprowadzone przez Analytica Laboratories w Nowej Zelandii na składniki chemiczne nektaru z kwiatów Manuka i uzyskany miód zidentyfikowały ponad 15 000 różnych związków i pierwiastków śladowych w miodzie manuka. Niektóre z tych związków są albo unikalne dla miodu manuka, albo nie występują w żadnym stopniu w innych miodach.