Większość z nas zdaje sobie sprawę, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem, należy racjonalnie się odżywiać zdrowymi produktami. Ważne jest też dbanie o odpowiednią ilość ruchu oraz nawodnienia, unikanie używek i wspieranie organizmu dobraną suplementacją. Nie można także zapominać o czasie na relaks i odpoczynek. Taką nieodzowną regeneracją naszego organizmu musi być codzienny rytuał w postaci snu. Sen to stan świadomości, w którym nasz organizm powraca do harmonii i równowagi. W trakcie jego trwania ustaje nasza aktywność ruchowa i umysłowa, zmniejszeniu ulegają także reakcje na bodźce zewnętrzne, stres i ból. Od długości i jakości snu decyduje funkcjonowanie organizmu w trakcie dnia. Sen nie tylko wpływa na nastrój ale też na koncentrację, dobry refleks i spostrzegawczość. Prawidłowy sen wpływa na ogólny stan zdrowia. Jak ważny to stan, może świadczyć o tym czas jaki przeznaczamy na sen, bo przesypiamy blisko 1/3 czasu  długości całego życia.   
Postępujące zmiany klimatyczne, coraz łagodniejsze zimy i niewielkie opady śniegu powodują, wzrost liczebności kleszczy. Dawne, mroźne i długie zimy skutecznie redukowały ich nadmierną populację i rozwój. Choć ich główny okres żerowania przypada na miesiące letnie i wiosenne, to ich aktywność obserwowana jest w ostatnich latach nawet w styczniu. Trzeba więc, uważać na nie prawie przez cały rok. Kleszcze zawsze kojarzyły się z bytowaniem w leśnych trawach i zaroślach. Obecnie, można je spotkać już niemal wszędzie tj. w parkach, przydomowych ogródkach, sadach, łąkach i na placach zabaw. Najlepiej czują się w miejscach zacienionych i zawilgoconych. Nie mają oczu, jednak doskonale wyczuwają potencjalny obiekt ataku głównie po zapachu potu, dwutlenku węgla oraz amoniaku. Najbardziej atakują osoby z zakwaszonym organizmem, zestresowane oraz spożywające wiele zakwaszających organizm składników, takich jak mięso, produkty z białej mąki i cukier, gdyż wyczuwają to w naszych wydzielinach. W momencie wgryzienia się z skórę, wstrzykują do organizmu substancje znieczulające, dlatego uniemożliwiają żywicielowi skuteczne uchwycenie momentu wkłucia. Starannie wybierają miejsce ukłucia najczęściej są to miejsca owłosione, miękkie, zgięcia stawów (kolan, pod pachami, łokcie), narządy płciowe, pośladki i okolice głowy.
Wiecznie młodzi (ang. forever young) – taki tytuł nosi jedna z bardzo popularnych piosenek grupy Alphaville. Większość z nas, jeśli nie każdy chciałby, tak jak w przywołanym tytule utworu, jak najdłużej zachować młody i zdrowy wygląd. Ponadto, czuć się znakomicie oraz unikać dolegliwości i chorób. Niestety szybkie tempo życia, brak ruchu, nieodpowiednia dieta, pożywienie na sklepowych półkach coraz gorszej jakości i zanieczyszczenie środowiska powodują, że dotyka nas coraz więcej chorób. Przyjmujemy całą masę syntetycznych leków, które choć czasowo pomagają, w dłuższej perspektywie w wielu przypadkach powodują liczne skutki uboczne i niepożądane działania. Dlatego tak istotne jest wsparcie organizmu naturalnymi i zdrowymi produktami. Dzięki temu nasz organizm ma szansę wejść na ścieżkę potrzebnej mu równowagi. Jednym z takich naturalnych, bardzo korzystnych dla naszego organizmu produktem jest kombucha (kombucza), zwana również grzybem herbacianym lub grzybkiem japońskim.
Szybki postęp cywilizacyjny oprócz niewątpliwych zalet w licznych dziedzinach życia, niesie ze sobą także bardzo wiele zagrożeń, takich jak choroby cywilizacyjne i zanieczyszczenie środowiska. Stale powiększająca się liczba ludności świata, wymusza masową produkcję coraz większej ilości żywności. Niestety powstające na przemysłową skalę produkty spożywcze są coraz niższej jakości, pozbawione witamin i składników mineralnych. Dlatego też słusznie, do łask powoli wracają naturalne metody produkcji żywności i sposobów żywienia. Jedną z nich jest stosowanie w diecie octu jabłkowego. Popularne angielskie przysłowie, mówi, że należy zjeść jedno jabłko dziennie, a jakiekolwiek wizyty u lekarza nie będą nam już potrzebne. Inne dotyczące bohatera tego artykułu, octu jabłkowego, również pochodzące z Anglii mówi, że aby większość chorób trzymała się od nas jak najdalej, należy wypić co najmniej dwa razy dziennie niewielką jego ilość. Słuszność tego powiedzenia potwierdza fakt, że moc octu jabłkowego, to pomnożona wielokrotnie wartość samego jabłka. Bowiem w wyniku fermentacji jabłek, z których powstaje ocet jabłkowy następuje znaczący wzrost prozdrowotnych właściwości zawartych w nich składników odżywczych.
Miód pszczeli jest jednym z nielicznych produktów naturalnych, który od setek lat wykorzystywany jest przez człowieka w celach leczniczych. W zależności od surowca z jakiego powstaje można wyróżnić trzy główne jego typy: nektarowy (kwiatowy), spadziowy (ze spadzi iglastej lub liściastej) oraz mieszany (nektarowo-spadziowy). Miody klasyfikuje się pod względem przybieranej przez nie barwy. Klasyfikacja ta obejmuje podział na dwa rodzaje miodów tj. miody jasne i miody ciemne. Ich barwę właściwą powinno określać się po skrystalizowaniu. Miody jasne po w wyniku krystalizowaniu mają najczęściej barwę białą, kremową lub żółtą. Z kolei miody ciemne po osiągnięciu stanu stałego mają kolor jasnobrązowy bądź ciemnobrązowy. Czasami przybierają także odcienie zieleni.            Miody jasne zazwyczaj są bardziej delikatne od miodów ciemnych, które są bardziej wyraziste i ostre. Wśród miłośników miodu, bardzo często jest zdecydowany podział na zwolenników miodów jasnych, bądź ciemnych. Nie ma ono jakiegoś wyraźnego przesłania. Wywodzi się najczęściej z utartych przyzwyczajeń, popularności danego miodu w danym rejonie Polski lub tradycji spożywania miodu wyniesionych z domu. Miodami jasnymi są w większości miody nektarowe. Ciemnymi miodami, są miody spadziowe ze spadzi jodłowej i świerkowej, rzadziej ale również trafiają się miody ze spadzi drzew liściastych. Przyjrzyjmy się pokrótce wybranym gatunkom miodów ciemnych i jasnych.
Osoby podejmujące trud założenia pasieki to w przytłaczającej większości osoby z zaangażowaniem i oddaniem dbają o rozwój rodzin pszczelich. Pasja ta często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Daje ogrom satysfakcji pszczelarzom, którzy są opiekunami pszczół. Z prowadzenia pasieki oprócz hobby, posiadania własnego miodu i innych produktów pszczelich, można też czerpać  korzyści finansowe. Niestety zarówno doświadczeni pszczelarze jak i osoby, które chciałyby spróbować swoich sił w prowadzeniu gospodarstwa pasiecznego muszą mierzyć się z wieloma przeciwnościami.
Miody pszczele to znakomite, naturalne produkty o właściwościach leczniczych i regeneracyjnych. Są one bogactwem składników odżywczych. W dobie niskiej jakości, masowo produkowanej żywności, pełnej sztucznych dodatków stają się oazą dla naszego organizmu. Tak jak istnieje wiele roślin miododajnych, tak tyle samo istnieje gatunków miodu. I choć spotykamy bardzo dużo odmian miodu, to nie ma naturalnego pszczelego miodu, który byłby zły. Każdy z nas zapewne zmaga się, bądź zmagał się z trudnościami zdrowotnymi. Wszystkim nam tez zależy na jak najlepszym zdrowiu i samopoczuciu. Niestety spotykają nas w życiu różne dolegliwości i schorzenia, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Każdemu z nas będą też wskazane inne miody, bądź jeden miód, który wesprze nas w walce z trudnościami z którymi się na co dzień mierzymy. Tak więc dobierajmy odpowiedni miód do potrzeb naszego organizmu.
W odpowiedzi na ograniczenia współczesnej medycyny oraz skutki uboczne, jakie niosą terapię farmakologiczne, następuje wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia. Uwagę wielu badaczy i osób chorych przykuły naturalne metody z użyciem olejków roślinnych. Wśród wielu dostępnych olejków eterycznych mających działanie prozdrowotne, na szczególną uwagę zasługuje olejek z drzewa herbacianego (tea tree oil). W tradycji wykorzystania olejku z drzewa herbacianego, często bywało ograniczanie jego roli jedynie do dezynfekcji ran świeżych oraz trudno gojących ran zakażonych patogenami. Choć faktycznie jest to jego najmocniejsza właściwość, to posiada on wiele innych równie cennych. Wraz z rozwojem wiedzy, w trakcie czasie licznych badań naukowych dowiedziono także inne korzyści tego olejku, zarówno do inhalacji i kuracji górnych dróg oddechowych. Stosowany jest także doustnie jako leczenie zakażeń układu moczowego. Znakomicie sprawdza się również w dolegliwościach dermatologicznych i ginekologicznych.  
W wielu schorzeniach, jakie dotykają ludzi leczenie farmakologiczne nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Ponadto, substancje chemiczne użyte w lekach, często mają liczne efekty uboczne uniemożliwiające dużej ilości osób podjęcie leczenie danym specyfikiem. Dlatego też, liczni badacze z całego świata, starają się stawić czoła tym wyzwaniom i ograniczeniom współczesnej medycyny. W kręgu zainteresowania naukowców znalazły się naturalne składniki o intensywnym zapachu, występujące w różnych roślinach. Olejki eteryczne, bo o nich mowa w wielu badaniach potwierdziły bogactwo prozdrowotnych substancji. Przyjrzyjmy się więc krótko najbardziej znanym i najczęściej wykorzystywanym olejkom eterycznym, używanym w celach leczniczych.
W zdrowej i zbilansowanej diecie powinny królować produkty pochodzenia roślinnego. Jak się okazuje działanie prozdrowotne owoców, warzyw i ziół oraz innych roślin nie ogranicza się jedynie do ich regularnego spożywania. Kolejną fascynującą właściwość jaką niosą ze sobą wytwory ziemi są ich aromaty. Tradycje ich wykorzystywania sięgają czasów starożytnych i datuje się je na około 3 tysięcy lat p.n.e. Już wówczas w cywilizacji sumeryjskiej dostrzeżono ich dobroczynne działanie. Dowiadujemy się o tym z odnalezionych przez archeologów tabliczek z pismem klinowym. Dzięki nim wiemy, że już wówczas używane były rośliny o intensywnym zapachu do celów leczniczych. Rośliny posiadające silną woń stosowane były zazwyczaj przy okazji obrzędów religijnych. Nawiązania do aromaterapii odnajdujemy na kartach Biblii, gdzie mirra znalazła się jako jeden z  trzech najcenniejszych darów od Mędrców ze Wschodu. Kolejnym biblijnym przykładem wykorzystania aromaterapii, była chęć namaszczenia ciała Jezusa po ukrzyżowaniu przez niewiasty wonnymi olejami. Aromaterapia znalazła też silne znaczenie w systemie medycyny indyjskiej (Ajurwedzie), wykorzystującej moc zapachów. O jej korzyściach wiemy także z zapisów na papirusach z Egiptu (używano ich do kąpieli i balsamowania zwłok) i chińskiej tradycyjnej medycynie w zapiskach recept. Żyjący na przełomie IV i III wieku p.n.e.  Hipokrates, jako prekursor medycyny zalecał stosowanie olejków eterycznych. W okresie Średniowiecza produkcją olejków eterycznych zajmowały się bractwa zakonne, gdzie tworzone na ich bazie różnego rodzaju napoje i nalewki. Zaś w renesansie handel wonnymi olejkami, stał się dochodowym interesem a także cennym łupem wypraw krzyżowych. W 1937 roku francuski badacz René-Maurice Gattefossé, po raz pierwszy wprowadził do powszechnego użycia wyraz aromaterapia. Był on także autorem książki Aromaterapia - olejki eteryczne – hormony roślinne. Kontynuatorem działań Gattefosségo był jego rodak Jean Valnet, autor książki Aromaterapia. Ta dziedzina wiedzy, jaką jest aromaterapia, znalazła wielu zwolenników w licznych krajach głównie Europy Zachodniej ale także na całym świecie. Jak łatwo zauważyć rozwój aromaterapii trwa już ponad 5 tysięcy lat !
Właściwe odżywianie i zróżnicowana dieta, to niezbędny element zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. W takiej zdrowej i zbilansowanej diecie nie może zabraknąć tłuszczów. Tłuszcze stanowią bowiem najmocniej skoncentrowane źródło zapotrzebowania energetycznego w diecie człowieka. Nawet osoby chcące schudnąć  nie mogą zrezygnować z ich spożywania, gdyż wiele niezbędnych witamin takich jak A,D,E i K rozpuszczalnych jest właśnie w tłuszczach. Kluczowe znaczenie w naszej diecie mają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), czyli kwasy omega-3, kwasy omega-6 i omega-9. Abyśmy byli zdrowi, powinny one być włączone do jadłospisu w odpowiednich proporcjach, gdyż każdy z nich pełni inną rolę. Wszystkie kwasy z grupy kwasów omega, należą do grupy dobrych tłuszczów nienasyconych. Niestety w wyniku masowej produkcji, pozbawionej podstawowych składników odżywczych żywności, tłuszcze w postaci  kwasów omega-3, są niewystarczająco dostarczane do naszego organizmu.
            Pszczoły to bez wątpienia najpożyteczniejsze owady. Szacuje się, że dzięki nim wytwarzane jest około 1/3 całej produkcji rolniczej. Pszczoły kojarzone są głównie z produkcji najpopularniejszego ich wyrobu -  miodu. Poza miodem, dzięki nim powstaje jednak wiele innych bardzo cennych produktów. Jednym z nich jest propolis. Wyraz ten jest pochodzenia greckiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza pro- przed, polis-miasto, co szerzej interpretować można obronę miasta. Propolis w języku polskim, określany jest też jako kit pszczeli. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, która powstaje przy udziale pszczół. Pszczoły używają go, podobnie jak wiele lat temu ludzie do uszczelniania swoich domostw. W przypadku ludzi, były to najczęściej okna i szyby. Pszczoły używają go do uszczelniania otworów i zabezpieczenia ula oraz gniazda.
Dzięki licznym badaniom od dawna wiadomo, że pyłek kwiatowy i pierzga pszczela stanowią niezwykle wartościowe produkty prozdrowotne. Niestety w dalszym ciągu nie są dostatecznie cenione i należycie wykorzystywane. Pyłki kwiatowe i pierzga, zarówno osobno jak i w mieszaninie z miodem stanowią rzadko rozpowszechniony suplement diety stosowany przez ludzi. Również w przemyśle kosmetycznym sporadycznie wykorzystywane są, jako dodatek w produkcji kremów i maści. Wydaje się to być oczywistym błędem, bo w swoim składzie mają bardzo wiele potrzebnych  i korzystnie wpływających na organizm człowieka substancji. Pyłek powinien być pozyskiwany z pasieki w okresie, gdy pszczoły przynoszą go w nadmiarze do ula. Pszczelarze w okresach braku wegetacji roślin i niedoboru powinni dokarmiać nim pszczoły. Pyłek kwiatowy jest mocno zróżnicowanym produktem. Skład pyłku różni się bowiem ze względu na gatunek roślin z jakich został pozyskany, porę roku w jakiej został zebrany, rodzaj gleby z której pochodzi i strefę klimatyczną. Tworzy się z męskich komórek rozrodczych roślin nasiennych. Pozyskiwany jest głównie za pomocą poławiaczy. Oczyszczony pyłek jest konserwowany poprzez suszenie lub przechowywany zmieszany z cukrem. Miód nie jest właściwym substratem do konserwacji pyłku, gdyż takie połączenie łatwo prowadzi do jego fermentacji. Pyłek z miodem należy mieszać dopiero bezpośrednio przed użyciem.
Każdego dnia dokonujemy wyborów, które wpływają korzystnie lub negatywnie na stan naszego zdrowia. Decydujemy jak się odżywiamy, co i ile pijemy, ile czasu poświęcamy na odpoczynek, ile na ruch oraz jak często oczyszczamy nasz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. O ogólnym stanie naszego zdrowia wiele powiedzieć może nam nasza skóra. To co widzimy na powierzchni skóry oraz w jakiej kondycji są włosy i paznokcie, jest odbiciem tego jak pracuje nasz organizm wewnątrz. Aby naturalna bariera jaką jest skóra, która chroni cały nasz organizm była zdrowa, musimy roztoczyć opiekę nad całym ciałem zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz. Jedną z poważniejszych chorób skóry, dotykających coraz większą grupę osób jest egzema. Egzema to nic innego jak wyprysk skórny, który powoduje różnego rodzaju stany zapalne na skórze. Egzema może spotkać każdego, niezależnie od wieku i dotyka zarówno niemowlęta, dzieci będące w okresie szkolnym, jak również osoby w średnim i podeszłym wieku. Zazwyczaj egzema przybiera formę ostrą i przewlekłą. Jej podłoże nie jest do końca jednoznacznie zdefiniowane. Z doświadczeń lekarzy wynika, że najczęściej powodują ją czynniki endogenne, związane z nabytą dziedzicznie słabszą pracą układu immunologicznego. Drugą grupę stanowią czynniki  egzogenne, którymi są głównie  o podłożu alergicznym, wywoływane np. poprzez żywność i leki lub kontakt z czynnikiem wywołującym alergię np. pyłkami roślin, kurzem, metalem, lateksem itp.
Wzrost zainteresowania i zapotrzebowania na naturalne produkty pszczele w diecie człowieka wzrasta, wraz z zagrożeniami jakie niesie rozwój cywilizacyjny.  Coraz bardziej uboga w składniki odżywcze żywność, dostarcza organizmowi znikome ilości substancji pozwalających na utrzymanie właściwej równowagi zdrowotnej. Z pomocą przychodzi nam żywność naturalna, która pozwala uzupełnić powstałe niedobory. Produkty powstające w pasiekach słusznie utożsamiane są ze zdrową i naturalną żywnością. Rodziny pszczele są szczególnie narażone na oddziaływanie substancji chemicznych, oprysków i nawozów. Ich bezpieczne bytowanie można zapewnić tylko i wyłącznie w strefach pozbawionych szkodliwych substancji. Pszczoła miodna, powinna być otoczona szczególną troską i należy jej stworzyć odpowiednie warunki do rozwoju i rozmnażania. Trzeba mieć świadomość, że dzięki jej pracy, mamy nie tylko możliwość uzyskania obfitych plonów w sadownictwie i rolnictwie. Oprócz tego dostarcza nam wielu cennych zdrowych produktów. Oprócz miodu jedną z bardzo interesujących i wyjątkowo cennych substancji pochodzenia pszczelego jest mleczko pszczele. 
Tłoczenie oleju na zimno to jedna z najstarszych i najlepszych metod pozyskiwania oleju. Jest to metoda ekologiczna, gdyż przy tej metodzie nie są wykorzystywane jakiekolwiek rozpuszczalniki i czynniki chemiczne. Metoda tłoczenia na zimno jest prosta i tania. Do wytłaczania oleju w taki sposób używane są zazwyczaj prasy ślimakowe i hydrauliczne. Dzięki temu olej pozyskany w taki sposób zachowuje bardzo wysoką wartość odżywczą. Posiada też niezmienioną zawartość substancji bioaktywnych.Tłuszcze w naszej diecie są niezwykle ważne. Nawet w przypadku walki z otyłością całkowita rezygnacja z tłuszczów jest niewskazana. Istnieją tłuszcze zwierzęce i roślinne z tym, że roślinne przewyższają wartością odżywczą i zdrowotną tłuszcze zwierzęce. Tłuszcze są głównym źródłem energii dla organizmu. 1 gram tłuszczu dostarcza ok. 9 kcal.
Superfoods jest potoczną nazwą cennej żywności o bardzo wielu prozdrowotnych zaletach. W swoim składzie produkty określane jako superfoods lub superżywność posiadają unikalne i potrzebne dla organizmu substancje. Cechuje je wysoka wartość odżywcza, znacznie przewyższająca inne produkty spożywcze. Superfoods są produktami nieprzetworzonymi i naturalnego pochodzenia, których zazwyczaj brakuje nam w codziennej zdrowej diecie. Niewielka ilość takiego pożywienia dostarcza nam znacznie więcej składników odżywczych, niż kilogramy żywności przetworzonej i fast food. Nie istnieje ściśle określona lista produktów, które zalicza się do super żywności. Wielu osobom produkty superfoods błędnie kojarzą się z zagranicznymi, często nawet egzotycznymi krajami. Choć oczywiście istnieją bardzo cenne produkty zagraniczne, które również należy spożywać, to warto również docenić rodzime, produkty polskie, których bardzo duża liczba uznawana są za produkty superfoods. 
Wiele dostępnych na sklepowych półkach produktów i dań gotowych bardzo nam smakuje i nie możemy się nim oprzeć. Rzadko jednak za świetnym smakiem, idzie jakość kupowanego produktu lub talent kulinarny osób, które go przygotowały. Niestety w przytłaczającej większości za wyczuwalny przez nas smak i zapach kupowanej żywności odpowiadają substancje sztucznego pochodzenia. Nie zdajemy nawet sobie sprawy, że większość z nich mogą prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i wywoływać choroby. Przemyślane zakupy powinny leżeć u podstaw naszego codziennego postępowania. Przepisy prawne są naszym sprzymierzeńcem i bezwzględnie zabraniają ukrywania prawdziwych składów produktów. Z pomocą przychodzą nam również aplikacje, które po zeskanowaniu kody kreskowego pomagają w wyborze produktu. Dlatego kupujmy świadomie – czytajmy etykiety !
Mając na myśli jamę ustną trzeba wiedzieć, że oprócz zębów tworzą ją również dziąsła, język, usta, ślinianki, podniebienie, szczęka, żuchwa, błona śluzowa jamy ustnej oraz mięśnie żujące. Utrzymanie w dobrej kondycji zdrowotnej jamy ustnej, przekłada się na utrzymanie ogólnego dobrego stanu zdrowia. Miejmy świadomość, że to w jamie ustnej zostaje zapoczątkowany proces trawienia pokarmów. Dbając o dobry stan jamy ustnej możemy uzyskać wiele pozytywnych zmian, a są to zmiany nie tylko w postaci świeżego oddechu i pięknego uśmiechu. 
Włosy i paznokcie są naszą wizytówką. Wraz z zadbaną cerą i ubiorem w sposób znaczny decydują o naszym wyglądzie zewnętrznym. Jednak włosy i paznokcie nie tylko stanowią o naszym, dobrym lub złym wizerunku. W bardzo wielu przypadkach wysyłają sygnały i informują o naszym wewnętrznym stanie zdrowia.Często są lustrzanym odbiciem sytuacji panującej w naszym organizmie. Nie lekceważmy więc znaków, jakie przekazują nam nasze włosy i paznokcie. Mogą one pomóc w diagnozie wielu chorób czy zaburzeń homeostazy ( utrzymania względnej równowagi wewnętrznej).
Każda roślina potrzebuje do życia kilku warunków, które są niezbędne aby mogła się rozwijać. Należą do nich m.in. gleba, z której rośliny czerpią niezbędne im składniki pokarmowe, dwutlenek węgla, dostateczna ilość wody i równie ważne promienie słońca. W różnych cyklach rozwoju roślin proporcje dostarczenia składników mineralnych, wody i słońca zmieniają się. Nie mniej jednak słońce zawsze, jest tym czynnikiem, który jest niezbędny do poprawnego przeprowadzenia najważniejszego procesu w życiu rośliny, czyli fotosyntezy.  Człowiek, choć w przeciągu stuleci przeobrażał się w toku ewolucji, to zawsze był i pozostał nadal częścią przyrody ożywionej. Podobnie jak roślinom, człowiekowi oprócz powietrza, wody i pożywienia do życia niezbędne jest światło i ciepło słoneczne. Bez Słońca na Ziemi nie byłoby żadnego życia. Jest ono też źródłem niezwykle ważnej dla nas witaminy – witaminy D.
Jeżówka to bylina z rodziny astrowatych. Pod nazwą rodzajową jeżówka kryją się co najmniej trzy odmiany jeżówki, wśród których najbardziej znana i powszechnie stosowana jest jeżówka purpurowa. Występują także, obok jeżówki wąskolistnej i jeżówki blade. Jeżówka blada znana jest też, jako jeżówka różowa lub jeżówka cielista. Jeżówkę wąskolistną od jeżówki bladej ciężko jest odróżnić, w przeciwieństwie do jeżówki purpurowej, która jest z nich najwyższa i osiąga nawet do półtorej metra wysokości. Są roślinami wieloletnimi. Wymagają gleby żyznej, wilgotnej i odkwaszonej. Nie lubią gleb piaszczystych i lekkich.  Często zasiewane są one jako ozdoby naszych ogrodów i działek.
W 1928 roku Alexander Fleming odkrył pierwszy antybiotyk - penicylinę.  Odkrycie to było niezwykle istotne w historii rozwoju medycyny. Fleming zauważył, że przypadkowo zanieczyszczone pleśnią (łac. penicillium notatum) podłoże, zatrzymuje rozwój kultur bakterii. Był to ogromny przełom w dotychczasowym nieskutecznym leczeniu śmiertelnych chorób, za które odpowiedzialne były bakterie. Dzięki zastosowaniu antybiotyków, choroby które zabijały wiele milionów osób przestały być dostatecznie groźne. Wśród owych groźnych chorób, można było wyróżnić choroby bakteryjne płuc i szkarlatynę. Wynalezienie penicyliny pozwoliło na intensywny rozwój badań nad kolejnymi antybiotykami, zarówno naturalnymi, półsyntetycznymi i syntetycznymi.
Witamina C od dawna jest jedną z najczęściej używanych substancji w stanach obniżonej odporności i okresach przeziębień. Dla wielu z nas jest panaceum na wszelkie infekcje. Szkodliwość niedoborów witaminy C, znana jest od kilku tysiącleci. Wówczas już w starożytnym Egipcie odnaleziono wzmianki na temat bardzo groźnej choroby spowodowanej jej niedoborem, czyli szkorbutem. W ciągu następnych wieków obserwowano, że zachorowalność na tą chorobę wiązała się z niedoborem świeżych warzyw i owoców w okresie zimowym w Europie. Jej największe objawy miały miejsce głównie na północy, gdzie dostęp do jej naturalnych zasobów był szczególnie utrudniony. Dotykał on także przebywających na morskich wyprawach żeglarzy, marynarzy i podróżników.
Aloes to roślina znana, ceniona i stosowana już w czasach Starożytnych. Jego właściwości lecznicze doceniły ludy greckie, hinduskie, egipskie, rzymskie ichińskie wiele tysięcy lat p.n.e. Ludy wschodnie nazywały go powszechnie „cudowną rośliną”. Wiele cywilizacji, kultur i religii pomimo swojej ogromnej różnorodności dostrzegły jego prozdrowotne właściwości. Arabowie sprzedawali go do Europy w postaci alony - mętnej i zastygłej cieczy w kolorze ciemnożółtym.
Organizm każdego człowieka zbudowany jest z komórek. Miliardy komórek tworzą tkanki odpowiadające za funkcje życiowe. Głównym budulcem tkanek są białka czyli wielocząsteczkowe substancje składające się z aminokwasów. Ciało człowieka składa się blisko w 70% z wody, cała reszta to głównie białka kolagenowe. Nic więc dziwnego, że kolagen jest białkiem o wyjątkowym znaczeniu dla zdrowia człowieka. Białko to występuje głównie w kościach, stawach, zębach, ścięgnach i skórze. Odpowiedzialny jest również za przekazywanie impulsów nerwowych.
Zakłada się że miód pszczeli jest  jednym z najcenniejszych produktów zwierzęcych, wykorzystywanym przez człowieka do jego biologicznej egzystencji.  Miód to - według definicji - "naturalny, słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły z:- nektaru kwiatowego czyli soku roślinnego produkowanego przez odpowiednie narządy roślin miododajnych- innych słodkich soków roślinnych (spadzi), zjedzonych i przetworzonych przez mszyce, czerwce lub miodówki. Owady te zużywają z tego soku tylko białko natomiast resztę wydalają. Można powiedzieć, że jest to produkt uboczny ich przemiany materii. Dodatkowo nektar i/lub spadź jest wzbogacony i przetworzony przy pomocy wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół oraz gromadzony i dojrzewający w plastrach"Zawartość cukru w nektarze wynosi ok. 20%  natomiast w spadzi ok. 50% Miód jest jednak na pewno czymś więcej co by wynikało z powyższego opisu. To ceniony od tysiącleci produkt spożywczy i skuteczne, naturalne lekarstwo przeciwko wielu schorzeniom. Jeśli jednak jego wartość i pozycja w kuchni jest niepodważalna, to wiedza o jego działaniu leczniczym w ostatnich dziesięcioleciach uległa niemal całkowitemu zapomnieniu. Ale zacznijmy od początku....
Twój układ odpornościowy robi wiele, abyś był zdrowy, ale Ty możesz mu pomóc dodatkowo! W zawrotnym tempie współczesnego życia człowiek zapomina czasem o ważnych sprawach, które często mają fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia. Często nie zdajemy sobie z wielu rzeczy sprawy wystawiając nasz układ odpornościowy na próbę, która nie zawsze może wyjść nam na dobre. Pracując cicho w tle, twój układ odpornościowy chroni cię przed bakteriami, wirusami i innymi drobnoustrojami, a co za tym idzie chorobami. To złożona sieć narządów i komórek i kiedy odpowiednio go wspieramy, działa sprawnie.Niebagatelne znaczenie ma to co jesz, pijesz, robisz i jak myślisz.Jak wzmocnić układ odpornościowy? Oto siedem świetnych sposobów na naturalne podniesienie odporności:
W ostatnim czasie, w naszym sklepie pojawił się dobrze znany naszym klientom Olej kokosowy Cocowel ale bez oznaczenia Extra Virgin lecz Virgin. Na początku nieco zaniepokojeni, zaraz, zaraz, przecież Cocowel to najlepszej jakości olej kokosowy, bardzo doceniany przez naszych klientów, którzy często po niego wracają właśnie ze względu na jego nienaganną jakość....a tu nagle zmiana etykiety. Otworzyliśmy słoik nowej partii, wszystko było tak jak dotychczas, smak, kolor, i bajeczny zapach kokosa. Dlaczego więc zmieniła się etykieta z dość istotnym szczegółem? Okazuje się, że wybranie właściwego oleju kokosowego może być nieco kłopotliwe.
Jeśli można nazwiskiem jednej osoby określić miód manuka na pewno byłby to Dr. Molan. Był to człowiek, który swoje życie naukowe poświęcił badaniom nad tym słodkim darem natury. To dzięki niemu wiemy dlaczego miód manuka jest taki wyjątkowy. To od niego się wszystko zaczęło. Człowiek, który przeniósł ludową medycynę naturalną maorysów na grunt laboratoryjny. Scalił przeszłość z przyszłością otwierając jej szerokie bramy badając informacje, pogłoski i fakty aby skompletować je w spójną całość.
Watson & Son, firma prowadzona przez dynamiczny duet ojca z synem, Denisa i Daniela Watsona, produkuje miód manuka jeden z najlepszych na świecie. Dlatego interesujące jest, że zdecydowali się nie podlegać pod system znaku UMF prowadzonego przez Stowarzyszenie Honey Unique Manuka Factor, do którego należy większość innych producentów miodu w Nowej Zelandii.
Miód manuka to produkt który budzi wiele emocji. W internecie pojawia się mnóstwo nierzetelnych informacji, które są powielane przez kolejne blogi oraz w postach na tematycznych forach internetowych. Sprawdź co powinieneś wiedzieć zanim kupisz miód manuka. Jako konsument, sugeruj się rzetelną wiedzą , a nie marketingowym bełkotem
Medihoney® nie jest zwykłym jadalnym miodem Manuka. Co sprawia, że ​​jest inny? Medihoney® to sterylizowany miód Manuka klasy medycznej o znormalizowanej aktywności antybakteryjnej, specjalnie opracowany do stosowania miejscowego. Udowodniono klinicznie, że wspomaga gojenie się ran* i zmniejsza ryzyko infekcji.
Poniższa tabelka przedstawia korelację między miodami manuka, oznaczonymi różnymi certyfikatami. Zapoznaj się z nią gdy nie jesteś pewny jaki miód nabyłeś. Wyszczególnione są najbardziej uznawane oznaczenia dla miodów manuka, które powiązane są z zawartością dietetycznego MGO.
Prawdziwy Miód Manuka pochodzi tylko z Nowej Zelandii i jest znany ze swoich wysokich stężeń methylglyoxalu, których nie ma inny miód. Aby zebrać miód Manuka, pszczoły żerują na białych kwiatach krzewu Manuka, które pokazują się Nowej Zelandii tylko w sezonie letnim, przez ok 12 tygodni.UMF to kryterium testowe, system klasyfikacji miodu manuka, które dowodzi, że miód zawiera pewne poziomy kluczowych związków. Dowiedz się więcej o nowej marce w naszym sklepie.
Złóż z nami pierwsze zamówienie w Duolife i zgarnij bonusy! Zobacz co możesz zyskać!
Maj, czas pierwszych, wiosennych pożytków już za nami. Choć w tym roku wiosna była nieco kapryśna, najpierw w większości Polski było bardzo sucho, a później deszczowo, pszczółki pracowicie kolekcjonowały pierwszy nektar i pyłki. Jak co roku w maju, dominującym kolorem na terenach rolniczych, a także na łąkach jest wszechobecny żółty. To oczywiście za sprawą dwóch głównych majowych pożytków, którymi są rzepak oraz mniszek. Bardzo cenny jest rzepak, który uprawiany jest jak najbardziej ekologicznie, najlepiej oczywiście w 100%. Są firmy, które tłoczą na zimno oleje z ekologicznego rzepaku i potrzebują do tego, co oczywiste, ekologicznie uprawianego rzepaku.
REDUCE, REUSE, RECYCLE Chociaż niektórym wydaje się, że pojęcie Zero Waste to wymysł współczesnych freaków ekologicznych, to jednak dotyczy nas wszystkich bardziej niż kiedykolwiek. Co kryje się pod pojęciem Zero Waste? Dla każdego coś innego. Dla większości, którzy znają temat, będzie to codzienne życie bez gromadzenia(świadomego lub nie) i wyrzucania gigantycznych stert śmieci, głównie różnego rodzaju opakowań plastikowych, które nie trafiają do recyklingu, dawanie przedmiotom drugiego życia, przemyślane zakupy,  ale także także świadoma konsumpcja czy marnowanie żywności na gigantyczną skalę. Akurat w marnowaniu żywności jesteśmy na 5 miejscu w Europie, a to nie jest powód do dumy...
Dokonaj zakupu w naszym serwisie za minimum 1000zł brutto i otrzymaj zupełnie za darmo, wybrany przez nas Miód Manuka o wartości powyżej 150zł. Miód zostanie dodany przez nas jako Gratis do Państwa zamówienia. Dodatkowo otrzymacie Państwo błyskawiczną, darmową przesyłkę.
Najnowsze badania przeprowadzone przez Analytica Laboratories w Nowej Zelandii na składniki chemiczne nektaru z kwiatów Manuka i uzyskany miód zidentyfikowały ponad 15 000 różnych związków i pierwiastków śladowych w miodzie manuka. Niektóre z tych związków są albo unikalne dla miodu manuka, albo nie występują w żadnym stopniu w innych miodach.