Zakłada się że miód pszczeli jest  jednym z najcenniejszych produktów zwierzęcych, wykorzystywanym przez człowieka do jego biologicznej egzystencji.


 Miód to - według definicji - "naturalny, słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły z:
- nektaru kwiatowego czyli soku roślinnego produkowanego przez odpowiednie narządy roślin miododajnych
- innych słodkich soków roślinnych (spadzi), zjedzonych i przetworzonych przez mszyce, czerwce lub miodówki. Owady te zużywają z tego soku tylko białko natomiast resztę wydalają. Można powiedzieć, że jest to produkt uboczny ich przemiany materii. Dodatkowo nektar i/lub spadź jest wzbogacony i przetworzony przy pomocy wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół oraz gromadzony i dojrzewający w plastrach"Zawartość cukru w nektarze wynosi ok. 20%  natomiast w spadzi ok. 50%

Miód jest jednak na pewno czymś więcej co by wynikało z powyższego opisu. To ceniony od tysiącleci produkt spożywczy i skuteczne, naturalne lekarstwo przeciwko wielu schorzeniom. Jeśli jednak jego wartość i pozycja w kuchni jest niepodważalna, to wiedza o jego działaniu leczniczym w ostatnich dziesięcioleciach uległa niemal całkowitemu zapomnieniu.

Ale zacznijmy od początku....

Twój układ odpornościowy robi wiele, abyś był zdrowy, ale Ty możesz mu pomóc dodatkowo!

W zawrotnym tempie współczesnego życia człowiek zapomina czasem o ważnych sprawach, które często mają fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia. Często nie zdajemy sobie z wielu rzeczy sprawy wystawiając nasz układ odpornościowy na próbę, która nie zawsze może wyjść nam na dobre.
Pracując cicho w tle, twój układ odpornościowy chroni cię przed bakteriami, wirusami i innymi drobnoustrojami, a co za tym idzie chorobami. To złożona sieć narządów i komórek i kiedy odpowiednio go wspieramy, działa sprawnie.
Niebagatelne znaczenie ma to co jesz, pijesz, robisz i jak myślisz.

Jak wzmocnić układ odpornościowy?

Oto siedem świetnych sposobów na naturalne podniesienie odporności:

W ostatnim czasie, w naszym sklepie pojawił się dobrze znany naszym klientom Olej kokosowy Cocowel ale bez oznaczenia Extra Virgin lecz Virgin. Na początku nieco zaniepokojeni, zaraz, zaraz, przecież Cocowel to najlepszej jakości olej kokosowy, bardzo doceniany przez naszych klientów, którzy często po niego wracają właśnie ze względu na jego nienaganną jakość....a tu nagle zmiana etykiety. Otworzyliśmy słoik nowej partii, wszystko było tak jak dotychczas, smak, kolor, i bajeczny zapach kokosa. 
Dlaczego więc zmieniła się etykieta z dość istotnym szczegółem? Okazuje się, że wybranie właściwego oleju kokosowego może być nieco kłopotliwe.

Jeśli można nazwiskiem jednej osoby określić miód manuka na pewno byłby to Dr. Molan. Był to człowiek, który swoje życie naukowe poświęcił badaniom nad tym słodkim darem natury. To dzięki niemu wiemy dlaczego miód manuka jest taki wyjątkowy. To od niego się wszystko zaczęło. Człowiek, który przeniósł ludową medycynę naturalną maorysów na grunt laboratoryjny. Scalił przeszłość z przyszłością otwierając jej szerokie bramy badając informacje, pogłoski i fakty aby skompletować je w spójną całość.

Watson & Son, firma prowadzona przez dynamiczny duet ojca z synem, Denisa i Daniela Watsona, produkuje miód manuka jeden z najlepszych na świecie.

Dlatego interesujące jest, że zdecydowali się nie podlegać pod system znaku UMF prowadzonego przez Stowarzyszenie Honey Unique Manuka Factor, do którego należy większość innych producentów miodu w Nowej Zelandii.

Miód manuka to produkt który budzi wiele emocji. W internecie pojawia się mnóstwo nierzetelnych informacji, które są powielane przez kolejne blogi oraz w postach na tematycznych forach internetowych. Sprawdź co powinieneś wiedzieć zanim kupisz miód manuka. Jako konsument, sugeruj się rzetelną wiedzą , a nie marketingowym bełkotem

Medihoney® nie jest zwykłym jadalnym miodem Manuka. Co sprawia, że ​​jest inny? Medihoney® to sterylizowany miód Manuka klasy medycznej o znormalizowanej aktywności antybakteryjnej, specjalnie opracowany do stosowania miejscowego. Udowodniono klinicznie, że wspomaga gojenie się ran* i zmniejsza ryzyko infekcji.

Poniższa tabelka przedstawia korelację między miodami manuka, oznaczonymi różnymi certyfikatami. Zapoznaj się z nią gdy nie jesteś pewny jaki miód nabyłeś. Wyszczególnione są najbardziej uznawane oznaczenia dla prawdziwych miodów manuka:

Maj, czas pierwszych, wiosennych pożytków już za nami. Choć w tym roku wiosna była nieco kapryśna, najpierw w większości Polski było bardzo sucho, a później deszczowo, pszczółki pracowicie kolekcjonowały pierwszy nektar i pyłki. Jak co roku w maju, dominującym kolorem na terenach rolniczych, a także na łąkach jest wszechobecny żółty. To oczywiście za sprawą dwóch głównych majowych pożytków, którymi są rzepak oraz mniszek. Bardzo cenny jest rzepak, który uprawiany jest jak najbardziej ekologicznie, najlepiej oczywiście w 100%. Są firmy, które tłoczą na zimno oleje z ekologicznego rzepaku i potrzebują do tego, co oczywiste, ekologicznie uprawianego rzepaku.

REDUCE, REUSE, RECYCLE

Chociaż niektórym wydaje się, że pojęcie Zero Waste to wymysł współczesnych freaków ekologicznych, to jednak dotyczy nas wszystkich bardziej niż kiedykolwiek. Co kryje się pod pojęciem Zero Waste? Dla każdego coś innego. Dla większości, którzy znają temat, będzie to codzienne życie bez gromadzenia(świadomego lub nie) i wyrzucania gigantycznych stert śmieci, głównie różnego rodzaju opakowań plastikowych, które nie trafiają do recyklingu, dawanie przedmiotom drugiego życia, przemyślane zakupy,  ale także także świadoma konsumpcja czy marnowanie żywności na gigantyczną skalę. Akurat w marnowaniu żywności jesteśmy na 5 miejscu w Europie, a to nie jest powód do dumy...

Dokonaj zakupu w naszym serwisie za minimum 1000zł brutto i otrzymaj zupełnie za darmo, wybrany przez nas Miód Manuka o wartości powyżej 150zł.

Miód zostanie dodany przez nas jako Gratis do Państwa zamówienia.

Dodatkowo otrzymacie Państwo błyskawiczną, darmową przesyłkę.

Najnowsze badania przeprowadzone przez Analytica Laboratories w Nowej Zelandii na składniki chemiczne nektaru z kwiatów Manuka i uzyskany miód zidentyfikowały ponad 15 000 różnych związków i pierwiastków śladowych w miodzie manuka. Niektóre z tych związków są albo unikalne dla miodu manuka, albo nie występują w żadnym stopniu w innych miodach.