Blog

Jednymi z najpiękniej kwitnących kwiatów schyłku lata są wrzosy. Ich nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza słowo sprzątam, zamiatam, czyszczę. Zapewne takie tłumaczenie ma związek z tym, że z wrzosów produkowano miotły. Są to niewielkie rośliny o słabych wymaganiach glebowych, odporne na niskie temperatury oraz dobrze znoszące dłuższe braki wody. Osiągają one wysokość max. 30-40 cm. Ich występowanie ma miejsce głównie na obszarze Europy i Azji a także w niewielkim stopniu Afryki. Wrzosy spotykane są głównie w lasach, ale także na polanach na obszarze całej Polski. Rosnąc dziko tworzą zwarte skupiska. Wrzos jest też pożądaną, często spotykaną ozdobna rośliną ogrodową. Szczególną wartością tej rośliny jest miód pozyskiwany z kwiatów wrzosu zwyczajnego. Znany był on już wiele wieków temu, za sprawą egipskiej królowej Kleopatry, która zażywała w nim i mleku regularnych kąpieli. 

Na fali zainteresowania zdrowym żywieniem i poszukiwania naturalnych metod profilaktyki i leczenia chorób, coraz częściej spotykamy się z informacjami na temat zakwaszenia organizmu wynikającego z nieodpowiedniej diety. Choć problem ten znany jest od bardzo dawna, to dopiero w ostatnich latach stał się szczególnie modny i zyskał popularność. Co rusz spotykamy się w reklamach z cudownie działającymi suplementami, które mają nam pomóc uwolnić się od zakwaszenia, a tym samym pozbyć się większość dolegliwości z jakimi się zmagamy.

Zbyt duża waga, osłabienie i zmęczenie, wypadanie włosów, zniszczenie paznokci, niespokojny sen, słaba kondycja skóry, mogą świadczyć o zakwaszeniu organizmu. Kto z nas nie spotkał się z takimi dolegliwościami? Według producentów  syntetycznych suplementów, za większość tych dolegliwości odpowiada zakwaszenie. Ale czy może być tak faktycznie? Otóż jak się okazuje niekoniecznie. Wymienione objawy oprócz zakwaszenia, mogą dotyczyć wielu dziesiątek innych chorób czy dolegliwości. 

Zwiększająca się świadomość, że od jakości i wartości odżywczych  spożywanych produktów zależy nasze zdrowie, coraz częściej poszukujemy żywności produkowanej według zasad ekologicznych. Nie chcemy, aby nasz organizm był polem doświadczalnym dla wątpliwej klasy produktów przetwórstwa rolno-spożywczego, nafaszerowanych sztucznymi dodatkami. Współczesne rolnictwo, na szeroką skalę używa ogromne ilości środków ochrony roślin, które wprawdzie zwiększają obfitość plonów, wartość wizualną i przedłużają termin do spożycia, ale też wpływają bardzo negatywnie na wartość odżywczą towaru

Niestety nie tylko sektor rolny ale także branża hodowli zwierząt, w coraz większym stopniu, oprócz złej jakości pożywienia dla zwierząt, stosuje intensywną produkcję. Nie szczędząc w tym procesie antybiotyków, hormonów i innych szkodliwych substancji. A te w konsekwencji w postaci mleka, serów, jaj, mięs, ryb, miodów, grzybów, wędlin i innych przetworów trafiają do naszego organizmu. Tak naszpikowana, spożywana miesiącami chemią żywność, może z dużym prawdopodobieństwem stać się zalążkiem do rozstroju organizmu, spadku odporności, wywołania reakcji alergicznych, chorób autoimmunologicznych a nawet chorób nowotworowych.

W Polsce wciąż zbyt mało znane i rzadko rozpowszechnione są miody odmianowe (gatunkowe). Najbardziej znanym i najczęściej spotykanym miodem, jaki jest spożywany w naszym kraju, jest miód wielokwiatowy. Jest on wytwarzany przez pszczoły, jak sama nazwa wskazuje, z kwiatów wielu gatunków roślin. Nie jesteśmy w stanie określić dokładnie, jaka jest struktura roślinna nektaru pozyskanych z tego miodu. Z tego powodu nie można traktować miodu wielokwiatowego, jako miodu odmianowego. Taką strukturę, która pozwala na odróżnienie od innych gatunków miodu, z nektaru jakich roślin powstały są miody odmianowe. Jednym z najbardziej popularnych miodów odmianowych w Polsce jest miód lipowy. Miód ten pochodzi z nektaru lipy drobnolistnej lub rzadziej lipy szerokolistnej. Lipy to wysokie, liściaste drzewa, rosnące w strefie umiarkowanej na północnej półkuli.

Lipa zalicza się do drzew długowiecznych i może rosnąć nawet kilkaset lat. Ma przepiękną bujną koronę i dzięki temu stała się znakomitą ozdobą polskich parków, alei, okolic szos i ogrodów. Od setek lat, kwiatostan lipy stosowany był również w medycynie ludowej, jako lekarstwo na wiele chorób. Nad jej niezwykłym urokiem rozpisywał się poeta Jan Kochanowski. Kwitnąca lipa bardzo pięknie pachnie, co przyciąga uwagę ludzi ale jest także doskonałym wabikiem dla pszczół. Lipa nazywana jest przez pszczelarzy królową pożytków miododajnych.  

Naturalny, prawdziwy miód to znakomity produkt o licznych właściwościach prozdrowotnych. O jego walorach można byłoby pisać bardzo długo, bowiem wywiera dodatni wpływ na większość części naszego organizmu. Choć istnieje wiele gatunków i każdy ma swoje specyficzne działanie w określonych problemach zdrowotnych, to nie ma naturalnego miodu, który nie byłby dobry i nie wspierał naszego organizmu. Przede wszystkim większość naturalnych miodów wzmacnia układ krwionośny, serce oraz ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze. Miody poprawiają też odporność, regulują ciśnienie krwi, leczą wrzody żołądka, regenerują i odtruwają wątrobę, hamują stany zapalne, przyspieszają gojenie się ran, poprawią i ujędrniają skórę. Mamy coraz większą świadomość, że miód to nie tylko wspaniały produkt wpływający korzystnie na zdrowie, ale też znakomity zamiennik cukru. Z roku na rok coraz częściej gości on na naszych stołach. Większy popyt na miód wpływa na to, że potrzeba go coraz więcej. Niestety też wiele osób chce na marnej jakości towarze dobrze zarobić. Tak więc zakup prawdziwego i naturalnego miodu, może być coraz bardziej obarczone ryzykiem nabycia sztucznego i podrabianego miodu.

O tym, że ruch to zdrowie nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Wiele osób aktywnie spędza czas wykorzystując go m.in. na spacery, biegi, ćwiczenia na siłowni i basen. Ćwiczenia fizyczne to znakomity sposób, aby zachować bardzo korzystny wygląd zewnętrzny ale też utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie oraz wzmocnić odporność organizmu. Regularny ruch i ćwiczenia pozwalają dotlenić wszystkie komórki ciała oraz znacząco się zrelaksować. Wpływają też na komfort i jakość snu. Odpowiednia ilość ruchu korzystnie wpływa na dobrą jakość życia a także jest profilaktyką w zapobieganiu wielu chorobom. Aby móc korzystać z uroków jakie niesie ze sobą sprawność ruchowa, trzeba zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę. Pozwoli ona na utrzymanie kości, mięśni, stawów i ścięgien w wysokiej formie. Niestety z uwagi na niską jakość masowo produkowanej żywności pozbawionej składników odżywczych, aby komórki organizmu były właściwie odżywione i zapewniały sprawność ruchową, niezbędna jest właściwa suplementacja. To właśnie poprzez uzupełnienie brakujących w pożywieniu składników odżywczych, możliwe jest utrzymanie całego aparatu ruchu w znakomitym stanie. Brak odpowiedniego zaopatrzenia odżywczego, powoduje wiele chorób w tym tych atakujących i uszkadzających stawy. Zbyt uboga w składniki odżywcze dieta, może wywołać lub znacząco pogłębić dolegliwości jakie towarzyszą schorzeniom. Do najbardziej dolegliwych schorzeń należą takie przypadłości jak: choroba zwyrodnieniowa stawów (osteoartroza), reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK), dna moczanowa, młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów i toczeń rumieniowaty układowy.

Strona 4 z 10