Blog

            Pszczoły to bez wątpienia najpożyteczniejsze owady. Szacuje się, że dzięki nim wytwarzane jest około 1/3 całej produkcji rolniczej. Pszczoły kojarzone są głównie z produkcji najpopularniejszego ich wyrobu -  miodu. Poza miodem, dzięki nim powstaje jednak wiele innych bardzo cennych produktów. Jednym z nich jest propolis. Wyraz ten jest pochodzenia greckiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza pro- przed, polis-miasto, co szerzej interpretować można obronę miasta. Propolis w języku polskim, określany jest też jako kit pszczeli. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, która powstaje przy udziale pszczół. Pszczoły używają go, podobnie jak wiele lat temu ludzie do uszczelniania swoich domostw. W przypadku ludzi, były to najczęściej okna i szyby. Pszczoły używają go do uszczelniania otworów i zabezpieczenia ula oraz gniazda.

Tłoczenie oleju na zimno to jedna z najstarszych i najlepszych metod pozyskiwania oleju. Jest to metoda ekologiczna, gdyż przy tej metodzie nie są wykorzystywane jakiekolwiek rozpuszczalniki i czynniki chemiczne. Metoda tłoczenia na zimno jest prosta i tania. Do wytłaczania oleju w taki sposób używane są zazwyczaj prasy ślimakowe i hydrauliczne. Dzięki temu olej pozyskany w taki sposób zachowuje bardzo wysoką wartość odżywczą. Posiada też niezmienioną zawartość substancji bioaktywnych.Tłuszcze w naszej diecie są niezwykle ważne. Nawet w przypadku walki z otyłością całkowita rezygnacja z tłuszczów jest niewskazana. Istnieją tłuszcze zwierzęce i roślinne z tym, że roślinne przewyższają wartością odżywczą i zdrowotną tłuszcze zwierzęce. Tłuszcze są głównym źródłem energii dla organizmu. 1 gram tłuszczu dostarcza ok. 9 kcal.

W zdrowej i zbilansowanej diecie powinny królować produkty pochodzenia roślinnego. Jak się okazuje działanie prozdrowotne owoców, warzyw i ziół oraz innych roślin nie ogranicza się jedynie do ich regularnego spożywania. Kolejną fascynującą właściwość jaką niosą ze sobą wytwory ziemi są ich aromaty. Tradycje ich wykorzystywania sięgają czasów starożytnych i datuje się je na około 3 tysięcy lat p.n.e. Już wówczas w cywilizacji sumeryjskiej dostrzeżono ich dobroczynne działanie. Dowiadujemy się o tym z odnalezionych przez archeologów tabliczek z pismem klinowym. Dzięki nim wiemy, że już wówczas używane były rośliny o intensywnym zapachu do celów leczniczych. Rośliny posiadające silną woń stosowane były zazwyczaj przy okazji obrzędów religijnych. Nawiązania do aromaterapii odnajdujemy na kartach Biblii, gdzie mirra znalazła się jako jeden z  trzech najcenniejszych darów od Mędrców ze Wschodu. Kolejnym biblijnym przykładem wykorzystania aromaterapii, była chęć namaszczenia ciała Jezusa po ukrzyżowaniu przez niewiasty wonnymi olejami. Aromaterapia znalazła też silne znaczenie w systemie medycyny indyjskiej (Ajurwedzie), wykorzystującej moc zapachów. O jej korzyściach wiemy także z zapisów na papirusach z Egiptu (używano ich do kąpieli i balsamowania zwłok) i chińskiej tradycyjnej medycynie w zapiskach recept. Żyjący na przełomie IV i III wieku p.n.e.  Hipokrates, jako prekursor medycyny zalecał stosowanie olejków eterycznych. W okresie Średniowiecza produkcją olejków eterycznych zajmowały się bractwa zakonne, gdzie tworzone na ich bazie różnego rodzaju napoje i nalewki. Zaś w renesansie handel wonnymi olejkami, stał się dochodowym interesem a także cennym łupem wypraw krzyżowych. W 1937 roku francuski badacz René-Maurice Gattefossé, po raz pierwszy wprowadził do powszechnego użycia wyraz aromaterapia. Był on także autorem książki Aromaterapia - olejki eteryczne – hormony roślinne. Kontynuatorem działań Gattefosségo był jego rodak Jean Valnet, autor książki Aromaterapia. Ta dziedzina wiedzy, jaką jest aromaterapia, znalazła wielu zwolenników w licznych krajach głównie Europy Zachodniej ale także na całym świecie. Jak łatwo zauważyć rozwój aromaterapii trwa już ponad 5 tysięcy lat !

Wzrost zainteresowania i zapotrzebowania na naturalne produkty pszczele w diecie człowieka wzrasta, wraz z zagrożeniami jakie niesie rozwój cywilizacyjny.  Coraz bardziej uboga w składniki odżywcze żywność, dostarcza organizmowi znikome ilości substancji pozwalających na utrzymanie właściwej równowagi zdrowotnej. Z pomocą przychodzi nam żywność naturalna, która pozwala uzupełnić powstałe niedobory. Produkty powstające w pasiekach słusznie utożsamiane są ze zdrową i naturalną żywnością.

Rodziny pszczele są szczególnie narażone na oddziaływanie substancji chemicznych, oprysków i nawozów. Ich bezpieczne bytowanie można zapewnić tylko i wyłącznie w strefach pozbawionych szkodliwych substancji. Pszczoła miodna, powinna być otoczona szczególną troską i należy jej stworzyć odpowiednie warunki do rozwoju i rozmnażania. Trzeba mieć świadomość, że dzięki jej pracy, mamy nie tylko możliwość uzyskania obfitych plonów w sadownictwie i rolnictwie. Oprócz tego dostarcza nam wielu cennych zdrowych produktów. Oprócz miodu jedną z bardzo interesujących i wyjątkowo cennych substancji pochodzenia pszczelego jest mleczko pszczele. 

Każdego dnia dokonujemy wyborów, które wpływają korzystnie lub negatywnie na stan naszego zdrowia. Decydujemy jak się odżywiamy, co i ile pijemy, ile czasu poświęcamy na odpoczynek, ile na ruch oraz jak często oczyszczamy nasz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. O ogólnym stanie naszego zdrowia wiele powiedzieć może nam nasza skóra. To co widzimy na powierzchni skóry oraz w jakiej kondycji są włosy i paznokcie, jest odbiciem tego jak pracuje nasz organizm wewnątrz. Aby naturalna bariera jaką jest skóra, która chroni cały nasz organizm była zdrowa, musimy roztoczyć opiekę nad całym ciałem zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz.

Jedną z poważniejszych chorób skóry, dotykających coraz większą grupę osób jest egzema. Egzema to nic innego jak wyprysk skórny, który powoduje różnego rodzaju stany zapalne na skórze. Egzema może spotkać każdego, niezależnie od wieku i dotyka zarówno niemowlęta, dzieci będące w okresie szkolnym, jak również osoby w średnim i podeszłym wieku. Zazwyczaj egzema przybiera formę ostrą i przewlekłą. Jej podłoże nie jest do końca jednoznacznie zdefiniowane. Z doświadczeń lekarzy wynika, że najczęściej powodują ją czynniki endogenne, związane z nabytą dziedzicznie słabszą pracą układu immunologicznego. Drugą grupę stanowią czynniki  egzogenne, którymi są głównie  o podłożu alergicznym, wywoływane np. poprzez żywność i leki lub kontakt z czynnikiem wywołującym alergię np. pyłkami roślin, kurzem, metalem, lateksem itp.

Wiele dostępnych na sklepowych półkach produktów i dań gotowych bardzo nam smakuje i nie możemy się nim oprzeć. Rzadko jednak za świetnym smakiem, idzie jakość kupowanego produktu lub talent kulinarny osób, które go przygotowały. Niestety w przytłaczającej większości za wyczuwalny przez nas smak i zapach kupowanej żywności odpowiadają substancje sztucznego pochodzenia. Nie zdajemy nawet sobie sprawy, że większość z nich mogą prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i wywoływać choroby. Przemyślane zakupy powinny leżeć u podstaw naszego codziennego postępowania. Przepisy prawne są naszym sprzymierzeńcem i bezwzględnie zabraniają ukrywania prawdziwych składów produktów. Z pomocą przychodzą nam również aplikacje, które po zeskanowaniu kody kreskowego pomagają w wyborze produktu. Dlatego kupujmy świadomie – czytajmy etykiety !

Strona 7 z 10