Koszyk

Najczęściej zadawane pytania

Miód manuka to jeden z najbardziej znanych i cenionych superfoods na świecie. Sławę przyniosły znakomite efekty stosowania przez klientów na całym świecie. 
Oryginalny miód manuka ma swoją wartość. Jest to związane z kilkoma czynnikami, które ograniczają podaż:

  • Bardzo trudnym dostęp do źródła nektaru manuka, dziewiczych krzewów manuka, często w najlepsze miejsca dla ustawienia uli można się dostać tylko helikopterem
  • Bardzo drogie, specjalne ule służące tylko do zbioru miodu manuka
  • Krótki czasem kwitnienia leptospermum scoparium (manuka) do 6 tygodni
  • Kosztowne badania na miejscu w Nowej Zelandii. Żaden inny miód na świecie nie jest poddawany tak wnikliwym testom laboratoryjnym. Bada się nawet do 250 parametrów fizyko-chemicznych w tym Methylglyoxal(MGO), Dihydroksyaceton(DHA), Hydroxymethylfurfural (HMF)
  • Wysoki popyt branży medycznej i kosmetycznej
  • Wysoki popyt spożywczy

Na rynku pojawiały i pojawiają się miody manuka, których jakość znacznie odbiega od prawdziwych, autentycznych miodów manuka. Dlatego też wiele osób mogło się zawieźć, ponieważ kupiło miód nieoryginalny, płacąc niejednokrotnie pieniądze nieadekwatne do jakości produktu.

Wiecej na temat jakości miodu manuka i odpowiednich certyfikatów znajdziesz tu:

W chwili obecnej w Nowej Zelandii, zabronione jest oznaczanie przez producentów pseudo certyfikatami takimi jak:
Active, TA, TAA, Total Active, Antibacterial Activity. Takich miodów unikajmy!! Nie są one warte cen jakie za nie płacimy, a ich rzekome certyfikaty to tani chwyt marketingowy imitujący oznaczenia prawdziwych miodów manuka.

 Prawdziwy, oryginalny miód manuka musi mieć jednej z certyfikatów. MGS (Molan Gold Standard), MGO ewentulanie MG lub MGX (zawartość dietetycznego Methylglyoxalu), UMF (Unique Manuka Factor) lub certyfikat K Factor, a także przejść w Nowej Zelandii szereg badań laboratoryjnych na podstawie, których zostanie odpowiednio sklasyfikowany. 
Tylko te certyfikaty na chwilę obecną gwarantują odpowiednią jakość miodu manuka.

 PYTANIA i ODPOWIEDZI

Miód manuka to jeden z najbardziej znanych i cenionych superfoods na świecie. Sławę przyniosły znakomite efekty stosowania przez klientów na całym świecie. 
Oryginalny miód manuka ma swoją wartość. Jest to związane z kilkoma czynnikami, które ograniczają podaż:

  • Bardzo trudnym dostęp do źródła nektaru manuka, dziewiczych krzewów manuka, często w najlepsze miejsca dla ustawienia uli można się dostać tylko helikopterem
  • Bardzo drogie, specjalne ule służące tylko do zbioru miodu manuka
  • Krótki czasem kwitnienia leptospermum scoparium (manuka) do 6 tygodni
  • Kosztowne badania na miejscu w Nowej Zelandii. Żaden inny miód na świecie nie jest poddawany tak wnikliwym testom laboratoryjnym. Bada się nawet do 250 parametrów fizyko-chemicznych w tym Methylglyoxal(MGO), Dihydroksyaceton(DHA), Hydroxymethylfurfural (HMF)
  • Wysoki popyt branży medycznej i kosmetycznej
  • Wysoki popyt spożywczy

Na rynku pojawiały i pojawiają się miody manuka, których jakość znacznie odbiega od prawdziwych, autentycznych miodów manuka. Dlatego też wiele osób mogło się zawieźć, ponieważ kupiło miód nieoryginalny, płacąc niejednokrotnie pieniądze nieadekwatne do jakości produktu.

Wiecej na temat jakości miodu manuka i odpowiednich certyfikatów znajdziesz tu:

W chwili obecnej w Nowej Zelandii, zabronione jest oznaczanie przez producentów pseudo certyfikatami takimi jak:
Active, TA, TAA, Total Active, Antibacterial Activity. Takich miodów unikajmy!! Nie są one warte cen jakie za nie płacimy, a ich rzekome certyfikaty to tani chwyt marketingowy imitujący oznaczenia prawdziwych miodów manuka.

 Prawdziwy, oryginalny miód manuka musi mieć jednej z certyfikatów. MGS (Molan Gold Standard), MGO ewentulanie MG lub MGX (zawartość dietetycznego Methylglyoxalu), UMF (Unique Manuka Factor) lub certyfikat K Factor, a także przejść w Nowej Zelandii szereg badań laboratoryjnych na podstawie, których zostanie odpowiednio sklasyfikowany. 
Tylko te certyfikaty na chwilę obecną gwarantują odpowiednią jakość miodu manuka.

 PYTANIA i ODPOWIEDZI

Jakiego rodzaju miodem jest manuka?

Miód Manuka jest miodem jednonektarowym(mono floral honey), oznacza to, że w min. 65% zawiera nektar pochodzący z krzewu manuka.

Jakie są różnice między certyfikatami?

Producenci stosują wiele certyfikatów opisujących miody manuka. Najbardziej znane z nich to:

MGS(Molan Gold Standard) ceryfikat sygnowany nazwiskiem najsłynniejszego badacza miody manuka Dr. Molana. Opisuje zawartość methylglyoxalu, wyklucza sztuczne dosładzanie czy przegrzanie miodu manuka. Certyfikat zatwierdzony przez Rzad Nowej Zelandii

MGO - certyfikat podający, który spośród różnych enzymów i procesów zachodzących w miodzie wyróżnia methylglyoxal. Innymi słowy Miód manuka MGO 100+ to min. 100mg methylglyoxalu/kg w miodzie manuka. Do istotnych spostrzeżeń na temat methylglyoxalu w miodzie manuka doszedł  dokonał Prof. Henle z Uniwesytetu Drezdeńskiego. Zostało to potwierdzone przez Uniwesytet Waikato oraz Dr. Molana, który był ojcem drugiego znanego certyfikatu UMF.

UMF (NPA) - to znak towarowy grupy producentów miodów manuka w Nowej Zelandii. Certyfikat z numerem UMF reprezentuje nic innego jak porównanie wartości odporności miodu manuka do standardowego środka antyseptycznego, fenolu. Odbywa się to na podłożu agarowym, sprawdza się m. in. czy miód hamuje rozwój wzorcowego szczepu bakterii(Staphylococcus aureus) i porównuje się siłe antyseptyczną do wodnego roztworu fanolu.np. UMF 10+ odpowiada sile antybakteryjnej 10% roztworu fenolu.

Poniższy wykres przedstawia korelację między miodami MGS lub tymi, które opisywane są w podobny sposób, a zawartością Methylgyoxalu(MGO). Ten sam wykres oraz kalkulator MGO/NPA można znaleźć tu, na stronie organizacji(Unique Manuka Factor Honey Association):

ZAWARTOŚĆ METHYLGLYOXALU  MGS, UMF, NPA

≥ 800 mg/kg

20+

≥ 700 mg/kg

18+

≥ 600 mg/kg

16+

≥ 500 mg/kg

15+

≥ 400 mg/kg

12+

≥ 300 mg/kg

10+

≥ 200 mg/kg

8+ *

≥ 100 mg/kg

5+ *

W jakich warunkach przechowywać miód?

Tak jak większość producentów, rekomendujemy by przechowywać miód w ciemnym miejscu oraz w temperaturze pokojowej, najlepiej 18 stopni.

Co oznacza, że miód jest surowy(RAW)?

Nie ma jasnej i ściśle sprecyzowanej reguły na miód surowy. Ekstremalna interpretacja miodu surowego zapewne mogła by wyglądać tak: niepodgrzany, skrystalizowany, może zawierać martwe pszczoły oraz propolis. Na dobrą sprawę nie brzmi zachęcająco. Miody, które są opisane jako surowe(RAW) najczęściej są delikatne podgrzane( nie spasteryzowane, aby pozbyć się mikro organizmów mogących występować w miodzie), na tyle aby było możliwe rozprowadzenie miodu do słoiczków po ówczesnym przefiltrowaniu oraz kremowaniu. Wszystko co najlepsze zostaje w miodzie byś mógł się nim cieszyć:) prosto ze słoiczka.

Co oznacza że miód jest kremowany?

Proces kremowania miodu blokuje kryształki miodu przez co miód ma gładką i kremową konsystencję, łatwą w rozsmarowywaniu.

Czy miód manuka mogą spożywać osoby chore na cukrzycę?

Miód manuka jest naturalnym słodzikiem, o bogatej zawartości  naturalnej fruktozy oraz glukozy. Rekomendujemy, aby diabetycy skonsultowali się w tej sprawie z  lekarzem.

Czy miód manuka może być zażywany podczas ciąży?

Nie mamy żadnej wiedzy, że mógłby być to jakikolwiek problem. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skonsultuj to ze swoim lekarzem.

Czy dzieci mogą spożywać miód manuka?

Światowa organizacja zdrowia(WHO) rekomenduje by nie podawać miodów dzieciom do 12 miesiąca życia, ma to związek z ciągle rozwijającym się, podczas tego okresu, układem pokarmowym.

Logowanie or Załóż konto