Blog

Nowotwory są drugą, po zajmujących pierwsze miejsce, chorobach układu krążenia, na niechlubnej liście chorób wywołujących największy procent zgonów ludzi w Polsce i Europie. Choć w ostatnich kilkunastu latach notowany jest systematyczny spadek śmiertelności w wyniku chorób sercowo – naczyniowych, to jednocześnie nastąpił znaczny wzrost osób, które zmarły na różnego rodzaju nowotwory. Przyczyną tego odwracającego się trendu jest duży postęp medycyny w zwalczaniu chorób układu krążenia, dość skromny zaś w przypadku chorób nowotworowych. Dlatego tak ważne jest unikanie czynników ryzyka związanych z możliwością zachorowania na raka.

Nowotwory u ludzi powstają w wyniku wykształcenia się tkanek, powstających z nieprawidłowego wzrostu, rozprzestrzeniania się i podziału komórek. Tak namnożona niekontrolowanie grupa komórek atakuje organizm. Na skutek mutacji genów, układ immunologiczny człowieka przestaje kontrolować proces namnażania się chorych komórek. Silny układ odpornościowy jest w stanie szybko wyłapać i zneutralizować powstałe zmiany. Obciążony toksynami, niewłaściwą dietą, złym stanem powietrza i stresem organizm ma dużo mniejsze szanse aby odeprzeć atak zbuntowanych komórek.

Większość z nas zdaje sobie sprawę, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem, należy racjonalnie się odżywiać zdrowymi produktami. Ważne jest też dbanie o odpowiednią ilość ruchu oraz nawodnienia, unikanie używek i wspieranie organizmu dobraną suplementacją. Nie można także zapominać o czasie na relaks i odpoczynek. Taką nieodzowną regeneracją naszego organizmu musi być codzienny rytuał w postaci snu. Sen to stan świadomości, w którym nasz organizm powraca do harmonii i równowagi. W trakcie jego trwania ustaje nasza aktywność ruchowa i umysłowa, zmniejszeniu ulegają także reakcje na bodźce zewnętrzne, stres i ból. Od długości i jakości snu decyduje funkcjonowanie organizmu w trakcie dnia. Sen nie tylko wpływa na nastrój ale też na koncentrację, dobry refleks i spostrzegawczość. Prawidłowy sen wpływa na ogólny stan zdrowia. Jak ważny to stan, może świadczyć o tym czas jaki przeznaczamy na sen, bo przesypiamy blisko 1/3 czasu  długości całego życia.   

Postępujące zmiany klimatyczne, coraz łagodniejsze zimy i niewielkie opady śniegu powodują, wzrost liczebności kleszczy. Dawne, mroźne i długie zimy skutecznie redukowały ich nadmierną populację i rozwój. Choć ich główny okres żerowania przypada na miesiące letnie i wiosenne, to ich aktywność obserwowana jest w ostatnich latach nawet w styczniu. Trzeba więc, uważać na nie prawie przez cały rok. Kleszcze zawsze kojarzyły się z bytowaniem w leśnych trawach i zaroślach. Obecnie, można je spotkać już niemal wszędzie tj. w parkach, przydomowych ogródkach, sadach, łąkach i na placach zabaw. Najlepiej czują się w miejscach zacienionych i zawilgoconych. Nie mają oczu, jednak doskonale wyczuwają potencjalny obiekt ataku głównie po zapachu potu, dwutlenku węgla oraz amoniaku. Najbardziej atakują osoby z zakwaszonym organizmem, zestresowane oraz spożywające wiele zakwaszających organizm składników, takich jak mięso, produkty z białej mąki i cukier, gdyż wyczuwają to w naszych wydzielinach. W momencie wgryzienia się z skórę, wstrzykują do organizmu substancje znieczulające, dlatego uniemożliwiają żywicielowi skuteczne uchwycenie momentu wkłucia. Starannie wybierają miejsce ukłucia najczęściej są to miejsca owłosione, miękkie, zgięcia stawów (kolan, pod pachami, łokcie), narządy płciowe, pośladki i okolice głowy.

Wiecznie młodzi (ang. forever young) – taki tytuł nosi jedna z bardzo popularnych piosenek grupy Alphaville. Większość z nas, jeśli nie każdy chciałby, tak jak w przywołanym tytule utworu, jak najdłużej zachować młody i zdrowy wygląd. Ponadto, czuć się znakomicie oraz unikać dolegliwości i chorób. Niestety szybkie tempo życia, brak ruchu, nieodpowiednia dieta, pożywienie na sklepowych półkach coraz gorszej jakości i zanieczyszczenie środowiska powodują, że dotyka nas coraz więcej chorób. Przyjmujemy całą masę syntetycznych leków, które choć czasowo pomagają, w dłuższej perspektywie w wielu przypadkach powodują liczne skutki uboczne i niepożądane działania. Dlatego tak istotne jest wsparcie organizmu naturalnymi i zdrowymi produktami. Dzięki temu nasz organizm ma szansę wejść na ścieżkę potrzebnej mu równowagi. Jednym z takich naturalnych, bardzo korzystnych dla naszego organizmu produktem jest kombucha (kombucza), zwana również grzybem herbacianym lub grzybkiem japońskim.

Szybki postęp cywilizacyjny oprócz niewątpliwych zalet w licznych dziedzinach życia, niesie ze sobą także bardzo wiele zagrożeń, takich jak choroby cywilizacyjne i zanieczyszczenie środowiska. Stale powiększająca się liczba ludności świata, wymusza masową produkcję coraz większej ilości żywności. Niestety powstające na przemysłową skalę produkty spożywcze są coraz niższej jakości, pozbawione witamin i składników mineralnych. Dlatego też słusznie, do łask powoli wracają naturalne metody produkcji żywności i sposobów żywienia. Jedną z nich jest stosowanie w diecie octu jabłkowego. Popularne angielskie przysłowie, mówi, że należy zjeść jedno jabłko dziennie, a jakiekolwiek wizyty u lekarza nie będą nam już potrzebne. Inne dotyczące bohatera tego artykułu, octu jabłkowego, również pochodzące z Anglii mówi, że aby większość chorób trzymała się od nas jak najdalej, należy wypić co najmniej dwa razy dziennie niewielką jego ilość. Słuszność tego powiedzenia potwierdza fakt, że moc octu jabłkowego, to pomnożona wielokrotnie wartość samego jabłka. Bowiem w wyniku fermentacji jabłek, z których powstaje ocet jabłkowy następuje znaczący wzrost prozdrowotnych właściwości zawartych w nich składników odżywczych.

Właściwe odżywianie i zróżnicowana dieta, to niezbędny element zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. W takiej zdrowej i zbilansowanej diecie nie może zabraknąć tłuszczów. Tłuszcze stanowią bowiem najmocniej skoncentrowane źródło zapotrzebowania energetycznego w diecie człowieka. Nawet osoby chcące schudnąć  nie mogą zrezygnować z ich spożywania, gdyż wiele niezbędnych witamin takich jak A,D,E i K rozpuszczalnych jest właśnie w tłuszczach. Kluczowe znaczenie w naszej diecie mają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), czyli kwasy omega-3, kwasy omega-6 i omega-9. Abyśmy byli zdrowi, powinny one być włączone do jadłospisu w odpowiednich proporcjach, gdyż każdy z nich pełni inną rolę. Wszystkie kwasy z grupy kwasów omega, należą do grupy dobrych tłuszczów nienasyconych. Niestety w wyniku masowej produkcji, pozbawionej podstawowych składników odżywczych żywności, tłuszcze w postaci  kwasów omega-3, są niewystarczająco dostarczane do naszego organizmu.

Strona 5 z 10