Blog

Witamina C od dawna jest jedną z najczęściej używanych substancji w stanach obniżonej odporności i okresach przeziębień. Dla wielu z nas jest panaceum na wszelkie infekcje. Szkodliwość niedoborów witaminy C, znana jest od kilku tysiącleci. Wówczas już w starożytnym Egipcie odnaleziono wzmianki na temat bardzo groźnej choroby spowodowanej jej niedoborem, czyli szkorbutem. W ciągu następnych wieków obserwowano, że zachorowalność na tą chorobę wiązała się z niedoborem świeżych warzyw i owoców w okresie zimowym w Europie. Jej największe objawy miały miejsce głównie na północy, gdzie dostęp do jej naturalnych zasobów był szczególnie utrudniony. Dotykał on także przebywających na morskich wyprawach żeglarzy, marynarzy i podróżników.

Aloes to roślina znana, ceniona i stosowana już w czasach Starożytnych. Jego właściwości lecznicze doceniły ludy greckie, hinduskie, egipskie, rzymskie i
chińskie wiele tysięcy lat p.n.e.

Ludy wschodnie nazywały go powszechnie „cudowną rośliną”. Wiele cywilizacji, kultur i religii pomimo swojej ogromnej różnorodności dostrzegły jego prozdrowotne właściwości. Arabowie sprzedawali go do Europy w postaci alony - mętnej i zastygłej cieczy w kolorze ciemnożółtym.

Organizm każdego człowieka zbudowany jest z komórek. Miliardy komórek tworzą tkanki odpowiadające za funkcje życiowe. Głównym budulcem tkanek są białka czyli wielocząsteczkowe substancje składające się z aminokwasów. Ciało człowieka składa się blisko w 70% z wody, cała reszta to głównie białka kolagenowe.

Nic więc dziwnego, że kolagen jest białkiem o wyjątkowym znaczeniu dla zdrowia człowieka. Białko to występuje głównie w kościach, stawach, zębach, ścięgnach i skórze. Odpowiedzialny jest również za przekazywanie impulsów nerwowych.

Zakłada się że miód pszczeli jest  jednym z najcenniejszych produktów zwierzęcych, wykorzystywanym przez człowieka do jego biologicznej egzystencji.


 Miód to - według definicji - "naturalny, słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły z:
- nektaru kwiatowego czyli soku roślinnego produkowanego przez odpowiednie narządy roślin miododajnych
- innych słodkich soków roślinnych (spadzi), zjedzonych i przetworzonych przez mszyce, czerwce lub miodówki. Owady te zużywają z tego soku tylko białko natomiast resztę wydalają. Można powiedzieć, że jest to produkt uboczny ich przemiany materii. Dodatkowo nektar i/lub spadź jest wzbogacony i przetworzony przy pomocy wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół oraz gromadzony i dojrzewający w plastrach"Zawartość cukru w nektarze wynosi ok. 20%  natomiast w spadzi ok. 50%

Miód jest jednak na pewno czymś więcej co by wynikało z powyższego opisu. To ceniony od tysiącleci produkt spożywczy i skuteczne, naturalne lekarstwo przeciwko wielu schorzeniom. Jeśli jednak jego wartość i pozycja w kuchni jest niepodważalna, to wiedza o jego działaniu leczniczym w ostatnich dziesięcioleciach uległa niemal całkowitemu zapomnieniu.

Ale zacznijmy od początku....

Twój układ odpornościowy robi wiele, abyś był zdrowy, ale Ty możesz mu pomóc dodatkowo!

W zawrotnym tempie współczesnego życia człowiek zapomina czasem o ważnych sprawach, które często mają fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia. Często nie zdajemy sobie z wielu rzeczy sprawy wystawiając nasz układ odpornościowy na próbę, która nie zawsze może wyjść nam na dobre.
Pracując cicho w tle, twój układ odpornościowy chroni cię przed bakteriami, wirusami i innymi drobnoustrojami, a co za tym idzie chorobami. To złożona sieć narządów i komórek i kiedy odpowiednio go wspieramy, działa sprawnie.
Niebagatelne znaczenie ma to co jesz, pijesz, robisz i jak myślisz.

Jak wzmocnić układ odpornościowy?

Oto siedem świetnych sposobów na naturalne podniesienie odporności:

W ostatnim czasie, w naszym sklepie pojawił się dobrze znany naszym klientom Olej kokosowy Cocowel ale bez oznaczenia Extra Virgin lecz Virgin. Na początku nieco zaniepokojeni, zaraz, zaraz, przecież Cocowel to najlepszej jakości olej kokosowy, bardzo doceniany przez naszych klientów, którzy często po niego wracają właśnie ze względu na jego nienaganną jakość....a tu nagle zmiana etykiety. Otworzyliśmy słoik nowej partii, wszystko było tak jak dotychczas, smak, kolor, i bajeczny zapach kokosa. 
Dlaczego więc zmieniła się etykieta z dość istotnym szczegółem? Okazuje się, że wybranie właściwego oleju kokosowego może być nieco kłopotliwe.

Strona 9 z 10