Blog

Superfoods jest potoczną nazwą cennej żywności o bardzo wielu prozdrowotnych zaletach. W swoim składzie produkty określane jako superfoods lub superżywność posiadają unikalne i potrzebne dla organizmu substancje. Cechuje je wysoka wartość odżywcza, znacznie przewyższająca inne produkty spożywcze. Superfoods są produktami nieprzetworzonymi i naturalnego pochodzenia, których zazwyczaj brakuje nam w codziennej zdrowej diecie. Niewielka ilość takiego pożywienia dostarcza nam znacznie więcej składników odżywczych, niż kilogramy żywności przetworzonej i fast food. Nie istnieje ściśle określona lista produktów, które zalicza się do super żywności. Wielu osobom produkty superfoods błędnie kojarzą się z zagranicznymi, często nawet egzotycznymi krajami. Choć oczywiście istnieją bardzo cenne produkty zagraniczne, które również należy spożywać, to warto również docenić rodzime, produkty polskie, których bardzo duża liczba uznawana są za produkty superfoods. 

Mając na myśli jamę ustną trzeba wiedzieć, że oprócz zębów tworzą ją również dziąsła, język, usta, ślinianki, podniebienie, szczęka, żuchwa, błona śluzowa jamy ustnej oraz mięśnie żujące. Utrzymanie w dobrej kondycji zdrowotnej jamy ustnej, przekłada się na utrzymanie ogólnego dobrego stanu zdrowia. Miejmy świadomość, że to w jamie ustnej zostaje zapoczątkowany proces trawienia pokarmów. Dbając o dobry stan jamy ustnej możemy uzyskać wiele pozytywnych zmian, a są to zmiany nie tylko w postaci świeżego oddechu i pięknego uśmiechu. 

Włosy i paznokcie są naszą wizytówką. Wraz z zadbaną cerą i ubiorem w sposób znaczny decydują o naszym wyglądzie zewnętrznym. Jednak włosy i paznokcie nie tylko stanowią o naszym, dobrym lub złym wizerunku. W bardzo wielu przypadkach wysyłają sygnały i informują o naszym wewnętrznym stanie zdrowia.
Często są lustrzanym odbiciem sytuacji panującej w naszym organizmie. Nie lekceważmy więc znaków, jakie przekazują nam nasze włosy i paznokcie. Mogą one pomóc w diagnozie wielu chorób czy zaburzeń homeostazy ( utrzymania względnej równowagi wewnętrznej).

Każda roślina potrzebuje do życia kilku warunków, które są niezbędne aby mogła się rozwijać. Należą do nich m.in. gleba, z której rośliny czerpią niezbędne im składniki pokarmowe, dwutlenek węgla, dostateczna ilość wody i równie ważne promienie słońca. W różnych cyklach rozwoju roślin proporcje dostarczenia składników mineralnych, wody i słońca zmieniają się. Nie mniej jednak słońce zawsze, jest tym czynnikiem, który jest niezbędny do poprawnego przeprowadzenia najważniejszego procesu w życiu rośliny, czyli fotosyntezy. 

Człowiek, choć w przeciągu stuleci przeobrażał się w toku ewolucji, to zawsze był i pozostał nadal częścią przyrody ożywionej. Podobnie jak roślinom, człowiekowi oprócz powietrza, wody i pożywienia do życia niezbędne jest światło i ciepło słoneczne. Bez Słońca na Ziemi nie byłoby żadnego życia. Jest ono też źródłem niezwykle ważnej dla nas witaminy – witaminy D.

Jeżówka to bylina z rodziny astrowatych. Pod nazwą rodzajową jeżówka kryją się co najmniej trzy odmiany jeżówki, wśród których najbardziej znana i powszechnie stosowana jest jeżówka purpurowa. Występują także, obok jeżówki wąskolistnej i jeżówki blade. Jeżówka blada znana jest też, jako jeżówka różowa lub jeżówka cielista. Jeżówkę wąskolistną od jeżówki bladej ciężko jest odróżnić, w przeciwieństwie do jeżówki purpurowej, która jest z nich najwyższa i osiąga nawet do półtorej metra wysokości. Są roślinami wieloletnimi. Wymagają gleby żyznej, wilgotnej i odkwaszonej. Nie lubią gleb piaszczystych i lekkich.  Często zasiewane są one jako ozdoby naszych ogrodów i działek.

W 1928 roku Alexander Fleming odkrył pierwszy antybiotyk - penicylinę.  Odkrycie to było niezwykle istotne w historii rozwoju medycyny. Fleming zauważył, że przypadkowo zanieczyszczone pleśnią (łac. penicillium notatum) podłoże, zatrzymuje rozwój kultur bakterii. Był to ogromny przełom w dotychczasowym nieskutecznym leczeniu śmiertelnych chorób, za które odpowiedzialne były bakterie. Dzięki zastosowaniu antybiotyków, choroby które zabijały wiele milionów osób przestały być dostatecznie groźne. Wśród owych groźnych chorób, można było wyróżnić choroby bakteryjne płuc i szkarlatynę. Wynalezienie penicyliny pozwoliło na intensywny rozwój badań nad kolejnymi antybiotykami, zarówno naturalnymi, półsyntetycznymi i syntetycznymi.

Strona 8 z 10