Manuka New Zealand - Gwarancja Jakości
Manuka New Zealand proponuje swoim klientom wyłącznie surowy (RAW), jednokwiatowy miód manuka, który jest pozyskiwany z własnych uli lub od kontraktowych pszczelarzy z całej Nowej Zelandii. Miód jest przetwarzany, pakowany i etykietowany w zakładzie przetwórczym Manuka New Zealand w Nowej Zelandii.
Wszystkie beczki z miodem przechodzą proces odbioru po przybyciu do zakładu przetwórczego, przeprowadzając inspekcje wizualne, pobierając próbki miodu i sprawdzając dokumentację pochodzenia miodu manuka, zgodnie z wymogami nowozelandzkiego Ministerstwa Przemysłu Pierwotnego (MPI) odnośnie produktów pszczelich. Certyfikowane laboratorium bada próbki ze wszystkich numerów serii.
Manuka New Zealand zleca badania m.in. na zawartość metyloglioksalu (MGO) i dihydroksyacetonu (DHA), hydroksymetylofurfuralu (HMF), diastazę, analizę DNA pyłku manuka, wilgotność i parametry mikrobiologiczne. Po odbiorze i kontroli jakości beczki z miodem są przechowywane w magazynie o kontrolowanej temperaturze. Przechowywane beczki są regularnie poddawane próbom i badaniom w celu sprawdzenia i gwarancji najwyższej jakości miodu.
Aby upewnić się, że jest to prawdziwy nowozelandzki surowy jednokwiatowy miód manuka, zaczyna się od szeregu testów. Producent oczywiście opiera się na definicji MPI (Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego, Nowa Zelandia) dla miodu Manuka, która została przyjęta w grudniu 2017 roku. Definicja określa zestaw pięciu opartych na nauce markerów, które identyfikują pochodzenie miodu Manuka. Te znaczniki muszą być obecne, aby wiarygodnie nazwać go nowozelandzkim miodem Manuka, a tylko miód spełniający nowe standardy będzie certyfikowany do eksportu jako nowozelandzki miód Manuka. Test chemiczny; miara obecności kwasu 3-fenylomlekowego, 2-metoksyacetofenonu, kwasu 2-metoksybenzoesowego i kwasu 4-hydroksyfenylomlekowego. Ponadto wykonywany jest test DNA w celu zbadania DNA pyłku Manuka.
Przetwarzanie i pakowanie miodu manuka odbywa się w procesie selekcji danych serii, prowadzonym przez specjalne zespoły, które dobierają beczki z miodem o właściwych i wymaganych parametrach jakościowych, tak aby każda partia miodu manuka spełniała kryteria dopuszczenia produktu końcowego. Podczas przetwarzania partia miodu jest stale sprawdzana pod kątem jakości, w tym poprzez kontrolę wizualną i analizę przez nasz zespół. Wszystkie partie miodu manuka przechodzą rygorystyczne testy laboratoryjne przed wydaniem. W razie potrzeby dodatkowe próbki są przesyłane do analizy do zewnętrznych laboratoriów certyfikowanych przez nowozelandzką jednostkę akredytującą IANZ. Jednokwiatowy miód Manuka musi spełniać specyfikacje Ministerstwa Przemysłu Pierwotnego (MPI) określone w wytycznych w piśmie „Interim Labeling Guide for Manuka Honey" z dnia 31 lipca 2014 r.
Poszczególne partie miodu przechodzą następnie do kolejnego etapu, którego kryteria opierają się na danych dotyczących produkcji partii, wynikach badań partii i dokumentacji pochodzenia. Gwarantuje to, że surowy, jednokwiatowy miód manuka spełnia wymagania prawne i rynkowe. Każda partia Miodu Manuka MGO musi spełniać wyniki zgodnie z kontrolą jakości dla tej cechy, zanim partia będzie mogła zostać rozdystrybuowana. Kryteria jakości dopuszczenia produktów Manuka New Zealand zostały ustalone i potwierdzone w odniesieniu do badań, rozwoju, regulacji i zapewnienia jakości.
Następnie dla każdej partii miodu wystawiany jest certyfikat analizy. Produkt końcowy jest zwalniany z "kwarantanny" w celu oznakowania i późniejszej wysyłki tylko wtedy, gdy spełnione są te rygorystyczne kryteria oceny jakości. Ponadto Manuka New Zealand uczestniczy w programie E-Certificate of Official Assurances, aplikacji internetowej, za pośrednictwem której rząd Nowej Zelandii (MPI) wystawia gwarancje innym rządom dotyczące produktów zwierzęcych i mlecznych eksportowanych przez Nową Zelandię. Ten e-certyfikat jest dołączany do każdej przesyłki miodu do UE i wielu innych krajów, które zawarły traktaty z Nową Zelandią w ramach wymogów dostępu do rynku zagranicznego.
Certyfikaty:
RMP – Przetwórstwo produktów pszczelich
IANZ – certyfikowany (ISO 17025)
Manuka New Zealand produkuje tylko surowy (RAW), niefiltrowany, niepasteryzowany jednokwiatowy miód MGO Manuka w opakowaniach bez BPA który jest produkowany, przetwarzany i pakowany w Nowej Zelandii.