Manuka Plus Serce Ula 30 tabletek

99,00 zł
40,00 zł
Oszczędzasz:
59,00 zł
W magazynie
SKU: MD5
Sterole roślinne, Propolis,Miód manuka, Pyłek pszczeli, Koenzym Q10, Niacyna, Resweratrol
 Wróć do: Promocje

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 400 zł

Możliwość zwrotu towaru oraz uzyskania zwrotu środków

Szybkie płatności i realizacja

Masz pytania? Zadzwoń +48 532 557 789

Suplement diety Manuka Plus  Heart of the Hive może wspierać normalne funkcjonowanie serca.

Miód Manuka pochodzi z własnych uli Manuka Doctor, położonych w zielonych górach Nowej Zelandii. Miód jest liofilizowany do postaci proszku i dodawany do tej wyjątkowej formuły, która jest starannie produkowana w Wielkiej Brytanii zgodnie z najwyższymi standardami. Poziom MGO (methylglyoxal) w Miodzie Manuka pochodzi od DHA (dihydroksyaceton), który naturalnie występuje w nektarze z kwiatów Manuka.

Wspieraj zdrowie serca dzięki suplementowi diety zawierającemu składniki, w tym tiaminę, niacynę, sterole roślinne, Koenzym Q10, resweratrol, pyłek pszczeli, ekstrakt z propolisu i liofilizowany miód manuka MGO 300+

Miód Mañuka (MGO 300)

Wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar z krzewów Mañuka w Nowej Zelandii - zawiera aktywny składnik metyloglioksal (MGO), który ma działanie przeciwdrobnoustrojowe [1], a także antybakteryjne na organizm, według badania przeprowadzonego przez Ulster z 2018 roku. Uniwersytet. [2] Nasz miód Mañuka jest zbierany z uli Manuka Doctor wysoko w górach Nowej Zelandii, a następnie liofilizowany na proszek.

W badaniu z 2009 roku w Niemczech i Nowej Zelandii naukowcy zasugerowali, że miód może przyspieszyć proces gojenia skóry, ponieważ: [3]
• miód stymuluje reakcję zapalną organizmu, prowadząc do regeneracji komórek skóry i tkanek łącznych
• poziom pH miód jest bardzo niski, co ogranicza infekcję

Witamina B1 lub tiamina

Znajdująca się w produktach pełnoziarnistych, mięsie i rybach [3] tiamina jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania serca i układu nerwowego, według Komisji Europejskiej [4] - pomaga aktywować enzymy biorące udział w rozkładzie węglowodanów, białka i tłuszczu z jedzenie, które jemy. [5]

Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że niedobór tiaminy, który powoduje beri-beri w ciężkich przypadkach, jest również powiązany z szybkim biciem serca, osłabieniem i dusznością. [6]

Witamina B3, czyli niacyna

Ta witamina B ma kluczowe znaczenie dla normalnego funkcjonowania układu nerwowego [7], a więc także dla zdrowia serca, ponieważ nasze serca potrzebują wydajnych neuroprzekaźników do prawidłowego funkcjonowania. Wykazano, że niacyna może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu: badanie przeprowadzone w 2011 roku przez Oxford University wykazało, że spożycie niacyny może zmniejszyć „zły” cholesterol LDL, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu HDL. [8]

Resweratrol

Ten naturalny związek roślinny - znajdujący się w czerwonym winie, skórkach winogron i jagód - jest również ważny dla serca:
• Zachowuje się w organizmie jako przeciwutleniacz - oznacza to, że pomaga w usuwaniu wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki [9]
• pomaga obniżyć ciśnienie krwi - badanie z 2015 roku w zakresie żywienia klinicznego wykazało, że resweratrol może obniżać ciśnienie krwi [10]

Naturalny pyłek pszczeli

Od dawna szanowany w tradycyjnej medycynie ziołowej ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, pyłek pszczeli może również pomóc w redukcji tłuszczów we krwi - głównego czynnika przyczyniającego się do chorób serca. Analiza przeprowadzona w 2015 roku przez polskich naukowców wykazała, że ​​pyłek pszczeli może obniżać poziom cholesterolu i poprawiać krótkowzroczność, gdy jest spowodowany zablokowanymi tętnicami. [11]

Koenzym Q10 (CoQ10)

Ten przeciwutleniacz znajduje się w każdej komórce ciała, ale szczególnie w sercu i wątrobie. [12] Poziomy obniżają się wraz z wiekiem, a niskie poziomy stwierdzono u osób z chorobami serca, chociaż naukowcy nadal nie są pewni, czy niski poziom jest przyczyną tego stanu, czy jest jego skutkiem. [13]

W 2007 roku naukowcy z Melbourne w Australii poinformowali, że suplement CoQ10 może bezpiecznie obniżyć odczyty ciśnienia krwi bez skutków ubocznych. [14] Ale inne ustalenia są mieszane. [15]

Sterole roślinne

Te naturalne substancje chemiczne znajdują się w roślinach, takich jak owoce i warzywa, orzechy i produkty pełnoziarniste. Podobna pod względem budowy do cholesterolu, wykazano, że sterole roślinne mogą zmniejszać wchłanianie cholesterolu w jelitach [16], a raport holenderskich naukowców z 2014 r. Wykazał, że obniżyli również ogólny poziom „złego” cholesterolu LDL w organizmie. [17]

 

SPOSÓB UŻYCIA: Jedną kapsułkę dziennie z posiłkiem i nie przekraczaj zalecanej dziennej dawki. Ten produkt nie powinien być stosowany jako substytut zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Proszę trzymać poza zasięgiem dzieci.

OSTRZEŻENIA:  przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem w przypadku wystąpienia działań niepożądanych. Unikaj tego produktu, jeśli masz alergię na pyłki, pszczoły lub produkty pszczele. Nie używaj tego produktu bez uprzedniej konsultacji z lekarzem, jeśli jesteś pod nadzorem lekarza, przyjmujesz przepisane leki, jesteś w ciąży, karmisz piersią, masz astmę lub podobne alergie.

OTWIERANIE: Zdejmij przezroczystą plastikową tuleję za pomocą perforacji z boku, a następnie zdejmij większą górną część.

SKŁADNIKI: Substancja wypełniająca (fosforan dwuwapniowy), substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), kompleks fitosteroli (soja) , ekstrakt z propolisu, liofilizowany miód manuka, proszek pyłku pszczelego, enzym koenzymu Q10, niacyna (witamina B3 jako nikotynamid), środki przeciwzbrylające (stearynian magnezu , Dwutlenek krzemu), środki glazurujące (hydroksypropylometyloceluloza, glicerol, wosk karnauba), resweratrol, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy).

• Bez dodatku aromatów i barwników • Glutenu • Orzechów • GMO • Bez dodatku mleka lub drożdży •

 

Źródła

1. Alvarez-Suarez JM, et al. Skład i aktywność biologiczna miodu: nacisk na miód manuka. Żywność. Wrzesień 2014; 3 (3): 420-432. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302252/
2. Johnston M, et al. Aktywność antybakteryjna miodu Manuka i jego składników: przegląd. CELE Mikrobiologia. 2018. 4 (4): 665-664. https://www.aimspress.com/fileOther/PDF/microbiology/microbiol-04-04-655.pdf
3. National Institutes of Health. Tiamina: zestawienie informacji dla pracowników służby zdrowia. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/
4. Komisja Europejska. Rejestr UE dotyczący oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home
5. Linus Pauling Institute na Oregon State University. Tiamina. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/thiamin
6. Światowa Organizacja Zdrowia. Niedobór tiaminy i jego zapobieganie i kontrola w poważnych sytuacjach kryzysowych. https://www.who.int/nutrition/publications/en/thiamine_in_emergencies_eng.pdf
7. Jako źródło 1
8. Ruparelia N, Digby JE, Choudhury RP. Wpływ niacyny na miażdżycę i funkcje naczyniowe. Curr Opin Cardiol. 2011 Jan; 26 (1): 66–70. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3145140/
9. Ramirez-Garza SL, et al. Skutki zdrowotne resweratrolu: wyniki badań z udziałem ludzi. Dostępne pod adresem: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6317057/
10. Liu Y, i in. Wpływ resweratrolu na ciśnienie krwi: metaanaliza randomizowanych kontrolowanych badań. Clin Nutr. Luty 2015; 34 (1): 27-34. doi: 10.1016 / j.clnu.2014.03.009. Epub 31 marca 2014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24731650
11. Komosinska-Vassev K, et al. Pyłek pszczeli: skład chemiczny i zastosowanie terapeutyczne. Uzupełnienie oparte na dowodach naukowych Alternat Med. 2015; 2015: 29745. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/
12. National Center for Complementary and Integrative Health. Koenzym Q10. https://nccih.nih.gov/health/coq10
13. Klinika Mayo. Koenzym Q10. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602
14. Rosenfeldt FL, i in. Koenzym Q10 w leczeniu nadciśnienia tętniczego: metaanaliza badań klinicznych. Journal of Human Hypertension, 21, 297–306 (2007). https://www.nature.com/articles/1002138
15. Ho MJ, Li EC, Wright JM. Skuteczność obniżania ciśnienia krwi koenzymu Q10 w pierwotnym nadciśnieniu tętniczym (przegląd). https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007435.pub3/epdf/full
16. British Dietetic Association. Stanole i sterole. https://www.bda.uk.com/foodfacts/PlantStanolsAndSterols.pdf
17. Ras RT, Geleijnse JM, Trautwein EA. Wpływ steroli i stanoli roślinnych na obniżenie cholesterolu LDL w różnych zakresach dawek: metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych. Br J Nutr. 28 lipca 2014; 112 (2): 214-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780090

Układ ośrodkowy i obwodowy współpracują ze sobą zbierając informacje z wnętrza ciała jak i z zewnątrz. Następnie przetwarzają zgromadzone informacje i wysyłają sygnały dzięki, którym ciało ludzkie reaguje na zachodzące zmiany. W większości przypadków mózg jest miejscem, do którego docierają sygnały wysyłane przez układ nerwowy i właśnie w nim informacje zostają przetworzone i to on wysyła polecenia. 

 

Układ nerwowy składa się z mózgu, rdzenia kręgowego, organów czuciowych i wszystkich nerwów, które łączą te narządy z reszta organizmu. Pozwala on na reagowanie na otaczający nas świat oraz działa na podstawowe funkcje organizmu takie jak oddychanie czy trawienie. Układ nerwowy dzieli się na:

  • ośrodkowy układ nerwowy (mózgowie, rdzeń kręgowy);

  • obwodowy układ nerwowy (nerwy).

Chociaż mózg jest głównym miejscem przetwarzania informacji, jego praca byłaby niemożliwa bez rdzenia kręgowego, które jest z kolei głównym przekaźnikiem informacji podróżujących między mózgiem a ciałem. Rdzeń kręgowy przypomina długi sznur i rozciąga się od rdzenia przedłużonego do drugiego kręgu lędźwiowego. Informacje przenoszone przez układ nerwowy przemieszczają się wzdłuż sieci komórek zwanych neuronami. Neurony, które wysyłają informacje do mózgu zwane są neuronami czuciowymi, natomiast te, które wysyłają informacje z mózgu zwane są neuronami motorycznymi. Neurony zbudowane są z kolistego ciała komórki w środku, której znajduje się jadro komórkowe oraz z wypustek zwanych dendrytami i aksonem wychodzącym z ciała komórki. Za pomocą wypustek neuron łączy się z sąsiednim neuronem poprzez synapsę. Połączenia te tworzą nerw. Dzięki współpracy obu układów możliwe są między innymi odruchy. Dodatkowo współpraca ta umożliwia wykonywanie wszystkich czynności motorycznych – zarówno świadomych, jak i podświadomych. Ucząc się układu nerwowego należy również poświecić trochę czasu na budowę nerwu rdzeniowego. Powstaje on w kanale kręgowym z połączenia korzenia brzusznego (ruchowego) oraz korzenia grzbietowego (czuciowego) i umożliwia komunikację mię

Układ krwionośny, nazywany też układem sercowo-naczyniowym, obejmuje serce, naczynia krwionośne (tętnice, żyły i kapilary) oraz krew. System ten obejmuje wszystkie narządy i organy organizmu w tym mięśnie, jelita, mózg (krążenie obwodowe). Dzięki sercu możliwy jest przepływ krwi w organizmie każdego z nas. Serce działa jak pompa o szczególnej sile i precyzji. Codziennie bije niestrudzenie – od 60 do 80 razy na minutę. Daje to 100 000 uderzeń w ciągu jednego dnia, czyli ponad 2,5 mld razy w ciągu 70 lat!

 

Siła serca i jego zdolność dostosowania się do różnych wymagań organizmu są ogromne. Nie wymyślono dotychczas żadnej maszyny, która mogłaby działać tak długo jak serce i z porównywalną efektywnością. Serce dysponuje czymś w rodzaju własnej elektrowni, która w ciągu całego życia dostarcza energii potrzebnej do pompowania krwi. Impuls początkowy do uderzenia serca wychodzi z tzw. węzła zatokowego, którego działanie jest warunkiem nieprzerwanej akcji serca. Serce znajduje się w centrum całego układu krwionośnego i pełni w nim rolę „motoru”. Serce pompuje krew do dwóch obiegów krwi. W pierwszym z nich, zwanym małym obiegiem krwi lub obiegiem płucnym krew ulega natlenieniu i jednocześnie usuwany jest z niej dwutlenek węgla. Drugi obieg, zwany dużym obiegiem lub obiegiem obwodowym rozprowadza „świeżą”, czyli natlenioną i bogatą w substancje odżywcze krew po całym organizmie. Synchronizacja działania tych dwóch obiegów krwi jest możliwa tylko dzięki specjalnej budowie serca. Krew rozprowadzana jest po organizmie przez naczynia krwionośne. Serce jako „motor” całego układu wprawia krew w ruch. Elastyczne, duże, średniej wielkości i drobne tętnice, zwane arteriolami przekazują dalej fale krwi wywołane skurczami serca. Ważną funkcję w tym procesie spełnia ciśnienie krwi. Jego poziom – wyłączywszy ciśnienie wywołane skurczem komór serca – jest zależny zarówno od ilości pompowanej krwi jak i od elastyczności naczyń krwionośnych. Krew pośredniczy we wszelkich procesach wymiany i transportu zachodzących w organizmie. Dzięki krwi wszystkie tkanki ciała zaopatrywane są w tlen i substancje odżywcze. Krew transportuje z tkanek produkty uboczne przemiany materii, które nie mogą być zużyte przez organizm, są następnie wydalane przez takie narządy

Układ mięśniowy to jedna z najważniejszych struktur w ciele człowieka. Umożliwia poruszanie się i wykonywanie precyzyjnych ruchów oraz jest odpowiedzialny za utrzymanie właściwej dla człowieka (wyprostowanej) postawy ciała oraz utrzymanie narządów wewnętrznych w odpowiednim miejscu.

 

W ciele człowieka występują różne rodzaje mięśni, różne są też ich podziały. Wyróżnia się mięśnie szkieletowe, mięśnie gładkie oraz mięśnie prążkowane. Mięśnie szkieletowe zbudowane są z brzuśca oraz ścięgien. Brzusiec to skupisko włókien mięśniowych zabarwione na czerwone dzięki obecności barwnika o nazwie mioglobina. Niektóre mięśnie (na przykład mięsień dwugłowy ramienia) mają dwa brzuśce. Mięśnie gładkie mają dość prostą budowę i odpowiadają za ruchy bezwiedne takie jak ruchy robaczkowe jelit. Mięśnie poprzeczne prążkowane mają bardziej złożoną budowę.

Mięśnie mają również elementy pomocnicze takie jak powięzie osłaniające z zewnątrz poszczególne mięśnie i całe ich grupy, kaletki maziowe, które umiejscowione są pomiędzy kością a ścięgnem lub mięśniem, pochewki ścięgien, które umożliwiają ślizganie się narządów względem siebie, bloczki mięśni, trzeszczki (stanowiące podporę, wokół której rozwijają się ścięgna mięśni) oraz troczki, które utrzymują ścięgna mięśni blisko kości. Funkcje pełnione przez mięśnie w układzie mięśniowym człowieka zależą od ich typu.

Mięśnie gładkie odpowiedzialne są za ruchy mimowolne (bezwiedne), takie jak skurcze jelit i żołądka i rozszerzanie źrenic. Mięśnie poprzeczne prążkowe umożliwiają poruszanie się. Specjalna ich grupa odpowiada na przykład za rytmiczne skurcze serca i pompowanie przez nie krwi.

Przepona i mięśnie międzyżebrowe umożliwiają oddychanie. Mięsień macicy umożliwia zaś poród.

Ze względu na liczne i ważne role, jakie pełni układ mięśniowy, jest on narażony na częste urazy. Po intensywnym wysiłku fizycznym powstają w mięśniach

Opinie i oceny klientów

  • Jakość produktu
    0%
  • Jakość obsługi
    0%
  • Koszty dostawy
    0%
  • Zgodność z opisem
    0%