Watson & Son, firma prowadzona przez dynamiczny duet ojca z synem, Denisa i Daniela Watsona, produkuje miód manuka jeden z najlepszych na świecie.

Dlatego interesujące jest, że zdecydowali się nie podlegać pod system znaku UMF prowadzonego przez Stowarzyszenie Honey Unique Manuka Factor, do którego należy większość innych producentów miodu w Nowej Zelandii.

MOLAN GOLD STANDARD - MGS
Zamiast tego, Watson & Son używają innego schematu certyfikacji do klasyfikacji swojego miodu manuka o nazwie Molan Gold Standard (MGS).

OJCIEC CHRZESTNY MIODU MANUKA
System certyfikacji bierze swoją nazwę od Ojca Chrzestnego miodu manuka, Dr Petera Molana. Każdy, kto kocha miód manuka, zawdzięcza to w dużej mierze dr. Molanowi, ponieważ to właśnie on odkrył jego niezwykłe właściwości, a jego pasja i poświęcenie dla nauki o miodach manuka doprowadziły do ​​globalnego przemysłu, znanego i cieszącego się popularnością dzisiaj.

MGS - OPARTA NA TESTACH NAUKOWYCH
System certyfikacji testuje wiele różnych czynników, ale kluczowy jest ten pod nazwą methylglyoxal (metyloglioksal) często określanego skrótem MGO lub MG.

Jest to ważne, ponieważ poziom MGO wskazuje na aktywność przeciwdrobnoustrojową miodu, a im większa liczba, tym silniejsza jest siła miodu przeciwbakteryjnego, jeśli jest stosowana miejscowo.

ALTERNATYWNE ETYKIETY POKAZUJĄ POZIOM MGO
Niektóre słoiki miodu manuka Watson & Son mają podany tylko poziom MGO (mierzony w mg / kg) i można go łatwo przekonwertować na numer MGS, korzystając z poniższej tabeli.

ZAUFANIE DLA KONSUMENTÓW
Niezależnie od tego, czy jesteś świadomie nastawionym na konkretny miód manuka klientem, czy też lekko zdezorientowany przez systemy, takie jak UMF i MGS czy MGO, najważniejszą rzeczą jest wiedzieć, że miód manuka Watson & Son jest niezależnie testowany i weryfikowany, dzięki czemu możesz mieć pewność, że otrzymujesz prawdziwy i smaczny miód z manuka.

żródło: http://www.mgs.org.nz/grading-system