czwartek, 03 grudzień 2020 10:50

Jak pszczoły przygotowują się do zimy? Wyróżniony

O tym jak ważną i pożyteczną rolę w przyrodzie pełnią pszczoły, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Od kwietnia do października ich czas wypełniony jest intensywną pracą, już wtedy zajmują przygotowywaniem się do sezonu zimowego. Wówczas to zbierają pyłek i nektar, przerabiają je na miód, którym się później odżywiają. Zapylają też rośliny, dzięki czemu możemy cieszyć się m.in. z bogactwa owoców. Nasuwa się więc pytanie, co robią gdy okres wegetacji roślin jest zatrzymany i nie opuszczają ula? Jak się okazuje, nie popadają one w zimowy letarg, jak ma to miejsce w przypadku większości innych pojedynczo i stadnie żyjących owadów. Pszczoły nie gromadzą również zapasów tłuszczu i cukrów, które pozwoliłby im przetrwać kilka miesięcy w stanie uśpienia. Pomimo nawet najbardziej surowej zimy, zachowują swoją ciągle aktywność życiową, choć jest ona znacznie mniejsza niż w okresie letnim.
środa, 25 listopad 2020 21:34

Jak chronić usta przed zimnem, wiatrem a latem przed słońcem? Wyróżniony

Usta to niewielkie ruchome części naszego ciała, zwane również wargami. Choć są małych rozmiarów, to są niezwykle istotne dla naszego organizmu. Dzięki nim możemy przyjmować pokarmy i płyny, służą też do mówienia, wydawania dźwięków i wyrażania emocji. Są też narządem zmysłów oraz stanowią sferę intymną i erogenną np. poprzez wykonywanie pocałunków. Bez względu na wiek i płeć, uporczywym problemem bywa właściwe zadbanie o poprawną kondycję warg. Niestety klimat w jakim żyjemy nie sprzyja naszym ustom. Zarówno jesienią jak i w zimie narażone są na mróz i wiatr, a latem głównym problemem staje się palące słońce i promieniowanie UV. Mało kto zdaje sobie sprawę, że skóra na wargach jest kilkukrotnie cieńsza i bardziej delikatna, niż na pozostałych częściach twarzy i całego ciała. Dodatkowo nie jest wyposażona w gruczoły potowe i posiada tylko niewielką ilość gruczołów łojowych, co skutkuje tym, że nie jest wystarczająco zabezpieczona przed wysuszeniem. Jakby tego było mało, usta nie zawierają melaniny, czyli niezwykle ważnego barwnika odpowiadającego za ochronę przed promieniami słonecznymi. Jeśli jesteśmy ciekawi jak to się dzieje, że nasze usta są koloru różowo-czerwonego, to odpowiedzią na to pytanie jest właśnie ich pergaminowa cienkość. Powoduje ona prześwitywanie naczyń krwionośnych. Dlatego też wargi, są o wiele bardziej podatne na przesuszanie, pękanie, podrażnienia i łuszczenie się. Usta są naszą unikalną wizytówką. Zważając na i delikatność oraz liczne czynniki, które je podrażniają warto w sposób kompleksowy o nie zadbać.
czwartek, 19 listopad 2020 11:09

Rola witamin z grupy w B w organizmie ludzkim Wyróżniony

Witaminy, są to organiczne związki chemiczne o różnej budowie, które są odpowiedzialne za właściwy przebieg procesów życiowych. Umożliwiają one rozwój  organizmu, aktywność życiową oraz zapewniają dobre zdrowie i samopoczucie. To witaminy chronią nas przed działaniem wolnych rodników i powstawaniu chorobotwórczych procesów antyoksydacyjnych. Organizm ludzki nie jest w stanie syntezować witamin, wyjątek stanowi witamina D3, która może być syntezowana ze słońca. Brak takiej możliwości powoduje, że witaminy muszą być dostarczone do naszego organizmu w postaci pożywienia lub w przypadku niedostatecznej diety ich suplementacji. Bardzo ważna jest zróżnicowana, zbilansowana dieta bogata w świeże owoce i warzywa, która dostarcza nam bogactwa witamin i minerałów. Witaminy może podzielić na te rozpuszczalne w wodzie i te, które rozpuszczają się w tłuszczach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zalicza się wszystkie witaminy z grupy B, oraz witaminę C.
czwartek, 12 listopad 2020 10:18

Suplementy - na co zwracać uwagę przy zakupie? Wyróżniony

Na łamach naszego bloga wielokrotnie podkreślaliśmy, jak ważne w utrzymaniu dobrego zdrowia i samopoczucia jest właściwe odżywianie. Codzienna dieta powinna dostarczać niezbędnych substancji odżywczych w tym witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, aby nie narazić się na ich niedobory. Niestety skomponowanie właściwego menu, które pokrywałoby wszystkie zapotrzebowania naszego organizmu jest ogromnym trudem. Co jest oczywistym, aby było to możliwe trzeba dokonywać racjonalnych i właściwych wyborów żywieniowych. Kluczem do wejścia na dobre tory, niewątpliwie jest czytanie etykiet produktów. Musimy omijać produkty wysoko przetworzone, naszpikowane konserwantami, polepszaczami smaku i sztucznymi aromatami. Podobna sytuacja jak w przypadku artykułów spożywczych ma miejsce z suplementami. Tam również występują produkty znakomite i dobrej jakości oraz te, które lepiej omijać szerokim łukiem.
Strona 2 z 15