sobota, 01 sierpień 2020 10:37

Miód lipowy. Jeden z najbardziej znanych rodzimych miodów. Wyróżniony

W Polsce wciąż zbyt mało znane i rzadko rozpowszechnione są miody odmianowe (gatunkowe). Najbardziej znanym i najczęściej spotykanym miodem, jaki jest spożywany w naszym kraju, jest miód wielokwiatowy. Jest on wytwarzany przez pszczoły, jak sama nazwa wskazuje, z kwiatów wielu gatunków roślin. Nie jesteśmy w stanie określić dokładnie, jaka jest struktura roślinna nektaru pozyskanych z tego miodu. Z tego powodu nie można traktować miodu wielokwiatowego, jako miodu odmianowego. Taką strukturę, która pozwala na odróżnienie od innych gatunków miodu, z nektaru jakich roślin powstały są miody odmianowe. Jednym z najbardziej popularnych miodów odmianowych w Polsce jest miód lipowy. Miód ten pochodzi z nektaru lipy drobnolistnej lub rzadziej lipy szerokolistnej. Lipy to wysokie, liściaste drzewa, rosnące w strefie umiarkowanej na północnej półkuli. Lipa zalicza się do drzew długowiecznych i może rosnąć nawet kilkaset lat. Ma przepiękną bujną koronę i dzięki temu stała się znakomitą ozdobą polskich parków, alei, okolic szos i ogrodów. Od setek lat, kwiatostan lipy stosowany był również w medycynie ludowej, jako lekarstwo na wiele chorób. Nad jej niezwykłym urokiem rozpisywał się poeta Jan Kochanowski. Kwitnąca lipa bardzo pięknie pachnie, co przyciąga uwagę ludzi ale jest także doskonałym wabikiem dla pszczół. Lipa nazywana jest przez pszczelarzy królową pożytków miododajnych.  
czwartek, 23 lipiec 2020 11:01

Jak wybrać dobry miód? Na co zwracać uwagę? Wyróżniony

Naturalny, prawdziwy miód to znakomity produkt o licznych właściwościach prozdrowotnych. O jego walorach można byłoby pisać bardzo długo, bowiem wywiera dodatni wpływ na większość części naszego organizmu. Choć istnieje wiele gatunków i każdy ma swoje specyficzne działanie w określonych problemach zdrowotnych, to nie ma naturalnego miodu, który nie byłby dobry i nie wspierał naszego organizmu. Przede wszystkim większość naturalnych miodów wzmacnia układ krwionośny, serce oraz ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze. Miody poprawiają też odporność, regulują ciśnienie krwi, leczą wrzody żołądka, regenerują i odtruwają wątrobę, hamują stany zapalne, przyspieszają gojenie się ran, poprawią i ujędrniają skórę. Mamy coraz większą świadomość, że miód to nie tylko wspaniały produkt wpływający korzystnie na zdrowie, ale też znakomity zamiennik cukru. Z roku na rok coraz częściej gości on na naszych stołach. Większy popyt na miód wpływa na to, że potrzeba go coraz więcej. Niestety też wiele osób chce na marnej jakości towarze dobrze zarobić. Tak więc zakup prawdziwego i naturalnego miodu, może być coraz bardziej obarczone ryzykiem nabycia sztucznego i podrabianego miodu.
piątek, 17 lipiec 2020 12:59

Prawidłowa suplementacja a sprawność ruchowa Wyróżniony

O tym, że ruch to zdrowie nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Wiele osób aktywnie spędza czas wykorzystując go m.in. na spacery, biegi, ćwiczenia na siłowni i basen. Ćwiczenia fizyczne to znakomity sposób, aby zachować bardzo korzystny wygląd zewnętrzny ale też utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie oraz wzmocnić odporność organizmu. Regularny ruch i ćwiczenia pozwalają dotlenić wszystkie komórki ciała oraz znacząco się zrelaksować. Wpływają też na komfort i jakość snu. Odpowiednia ilość ruchu korzystnie wpływa na dobrą jakość życia a także jest profilaktyką w zapobieganiu wielu chorobom. Aby móc korzystać z uroków jakie niesie ze sobą sprawność ruchowa, trzeba zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę. Pozwoli ona na utrzymanie kości, mięśni, stawów i ścięgien w wysokiej formie. Niestety z uwagi na niską jakość masowo produkowanej żywności pozbawionej składników odżywczych, aby komórki organizmu były właściwie odżywione i zapewniały sprawność ruchową, niezbędna jest właściwa suplementacja. To właśnie poprzez uzupełnienie brakujących w pożywieniu składników odżywczych, możliwe jest utrzymanie całego aparatu ruchu w znakomitym stanie. Brak odpowiedniego zaopatrzenia odżywczego, powoduje wiele chorób w tym tych atakujących i uszkadzających stawy. Zbyt uboga w składniki odżywcze dieta, może wywołać lub znacząco pogłębić dolegliwości jakie towarzyszą schorzeniom. Do najbardziej dolegliwych schorzeń należą takie przypadłości jak: choroba zwyrodnieniowa stawów (osteoartroza), reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK), dna moczanowa, młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów i toczeń rumieniowaty układowy.
niedziela, 12 lipiec 2020 12:48

Profilaktyka nowotworowa - dieta a nowotwory Wyróżniony

Nowotwory są drugą, po zajmujących pierwsze miejsce, chorobach układu krążenia, na niechlubnej liście chorób wywołujących największy procent zgonów ludzi w Polsce i Europie. Choć w ostatnich kilkunastu latach notowany jest systematyczny spadek śmiertelności w wyniku chorób sercowo – naczyniowych, to jednocześnie nastąpił znaczny wzrost osób, które zmarły na różnego rodzaju nowotwory. Przyczyną tego odwracającego się trendu jest duży postęp medycyny w zwalczaniu chorób układu krążenia, dość skromny zaś w przypadku chorób nowotworowych. Dlatego tak ważne jest unikanie czynników ryzyka związanych z możliwością zachorowania na raka. Nowotwory u ludzi powstają w wyniku wykształcenia się tkanek, powstających z nieprawidłowego wzrostu, rozprzestrzeniania się i podziału komórek. Tak namnożona niekontrolowanie grupa komórek atakuje organizm. Na skutek mutacji genów, układ immunologiczny człowieka przestaje kontrolować proces namnażania się chorych komórek. Silny układ odpornościowy jest w stanie szybko wyłapać i zneutralizować powstałe zmiany. Obciążony toksynami, niewłaściwą dietą, złym stanem powietrza i stresem organizm ma dużo mniejsze szanse aby odeprzeć atak zbuntowanych komórek.
Strona 6 z 15