piątek, 03 kwiecień 2020 23:24

Pszczeli antybiotyk – propolis, kiedy po niego sięgnąć ? Wyróżniony

            Pszczoły to bez wątpienia najpożyteczniejsze owady. Szacuje się, że dzięki nim wytwarzane jest około 1/3 całej produkcji rolniczej. Pszczoły kojarzone są głównie z produkcji najpopularniejszego ich wyrobu -  miodu. Poza miodem, dzięki nim powstaje jednak wiele innych bardzo cennych produktów. Jednym z nich jest propolis. Wyraz ten jest pochodzenia greckiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza pro- przed, polis-miasto, co szerzej interpretować można obronę miasta. Propolis w języku polskim, określany jest też jako kit pszczeli. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, która powstaje przy udziale pszczół. Pszczoły używają go, podobnie jak wiele lat temu ludzie do uszczelniania swoich domostw. W przypadku ludzi, były to najczęściej okna i szyby. Pszczoły używają go do uszczelniania otworów i zabezpieczenia ula oraz gniazda.
poniedziałek, 30 marzec 2020 14:26

Pyłek i pierzga pszczela – naturalne suplementy Wyróżniony

Dzięki licznym badaniom od dawna wiadomo, że pyłek kwiatowy i pierzga pszczela stanowią niezwykle wartościowe produkty prozdrowotne. Niestety w dalszym ciągu nie są dostatecznie cenione i należycie wykorzystywane. Pyłki kwiatowe i pierzga, zarówno osobno jak i w mieszaninie z miodem stanowią rzadko rozpowszechniony suplement diety stosowany przez ludzi. Również w przemyśle kosmetycznym sporadycznie wykorzystywane są, jako dodatek w produkcji kremów i maści. Wydaje się to być oczywistym błędem, bo w swoim składzie mają bardzo wiele potrzebnych  i korzystnie wpływających na organizm człowieka substancji. Pyłek powinien być pozyskiwany z pasieki w okresie, gdy pszczoły przynoszą go w nadmiarze do ula. Pszczelarze w okresach braku wegetacji roślin i niedoboru powinni dokarmiać nim pszczoły. Pyłek kwiatowy jest mocno zróżnicowanym produktem. Skład pyłku różni się bowiem ze względu na gatunek roślin z jakich został pozyskany, porę roku w jakiej został zebrany, rodzaj gleby z której pochodzi i strefę klimatyczną. Tworzy się z męskich komórek rozrodczych roślin nasiennych. Pozyskiwany jest głównie za pomocą poławiaczy. Oczyszczony pyłek jest konserwowany poprzez suszenie lub przechowywany zmieszany z cukrem. Miód nie jest właściwym substratem do konserwacji pyłku, gdyż takie połączenie łatwo prowadzi do jego fermentacji. Pyłek z miodem należy mieszać dopiero bezpośrednio przed użyciem.
piątek, 27 marzec 2020 13:12

Nie drap ! Jak złagodzić objawy egzemy i problemy skórne Wyróżniony

Każdego dnia dokonujemy wyborów, które wpływają korzystnie lub negatywnie na stan naszego zdrowia. Decydujemy jak się odżywiamy, co i ile pijemy, ile czasu poświęcamy na odpoczynek, ile na ruch oraz jak często oczyszczamy nasz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. O ogólnym stanie naszego zdrowia wiele powiedzieć może nam nasza skóra. To co widzimy na powierzchni skóry oraz w jakiej kondycji są włosy i paznokcie, jest odbiciem tego jak pracuje nasz organizm wewnątrz. Aby naturalna bariera jaką jest skóra, która chroni cały nasz organizm była zdrowa, musimy roztoczyć opiekę nad całym ciałem zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz. Jedną z poważniejszych chorób skóry, dotykających coraz większą grupę osób jest egzema. Egzema to nic innego jak wyprysk skórny, który powoduje różnego rodzaju stany zapalne na skórze. Egzema może spotkać każdego, niezależnie od wieku i dotyka zarówno niemowlęta, dzieci będące w okresie szkolnym, jak również osoby w średnim i podeszłym wieku. Zazwyczaj egzema przybiera formę ostrą i przewlekłą. Jej podłoże nie jest do końca jednoznacznie zdefiniowane. Z doświadczeń lekarzy wynika, że najczęściej powodują ją czynniki endogenne, związane z nabytą dziedzicznie słabszą pracą układu immunologicznego. Drugą grupę stanowią czynniki  egzogenne, którymi są głównie  o podłożu alergicznym, wywoływane np. poprzez żywność i leki lub kontakt z czynnikiem wywołującym alergię np. pyłkami roślin, kurzem, metalem, lateksem itp.
piątek, 27 marzec 2020 12:13

Mleczko pszczele – pokarm królowej Wyróżniony

Wzrost zainteresowania i zapotrzebowania na naturalne produkty pszczele w diecie człowieka wzrasta, wraz z zagrożeniami jakie niesie rozwój cywilizacyjny.  Coraz bardziej uboga w składniki odżywcze żywność, dostarcza organizmowi znikome ilości substancji pozwalających na utrzymanie właściwej równowagi zdrowotnej. Z pomocą przychodzi nam żywność naturalna, która pozwala uzupełnić powstałe niedobory. Produkty powstające w pasiekach słusznie utożsamiane są ze zdrową i naturalną żywnością. Rodziny pszczele są szczególnie narażone na oddziaływanie substancji chemicznych, oprysków i nawozów. Ich bezpieczne bytowanie można zapewnić tylko i wyłącznie w strefach pozbawionych szkodliwych substancji. Pszczoła miodna, powinna być otoczona szczególną troską i należy jej stworzyć odpowiednie warunki do rozwoju i rozmnażania. Trzeba mieć świadomość, że dzięki jej pracy, mamy nie tylko możliwość uzyskania obfitych plonów w sadownictwie i rolnictwie. Oprócz tego dostarcza nam wielu cennych zdrowych produktów. Oprócz miodu jedną z bardzo interesujących i wyjątkowo cennych substancji pochodzenia pszczelego jest mleczko pszczele.