Szybki postęp cywilizacyjny oprócz niewątpliwych zalet w licznych dziedzinach życia, niesie ze sobą także bardzo wiele zagrożeń, takich jak choroby cywilizacyjne i zanieczyszczenie środowiska. Stale powiększająca się liczba ludności świata, wymusza masową produkcję coraz większej ilości żywności. Niestety powstające na przemysłową skalę produkty spożywcze są coraz niższej jakości, pozbawione witamin i składników mineralnych. Dlatego też słusznie, do łask powoli wracają naturalne metody produkcji żywności i sposobów żywienia. Jedną z nich jest stosowanie w diecie octu jabłkowego. Popularne angielskie przysłowie, mówi, że należy zjeść jedno jabłko dziennie, a jakiekolwiek wizyty u lekarza nie będą nam już potrzebne. Inne dotyczące bohatera tego artykułu, octu jabłkowego, również pochodzące z Anglii mówi, że aby większość chorób trzymała się od nas jak najdalej, należy wypić co najmniej dwa razy dziennie niewielką jego ilość. Słuszność tego powiedzenia potwierdza fakt, że moc octu jabłkowego, to pomnożona wielokrotnie wartość samego jabłka. Bowiem w wyniku fermentacji jabłek, z których powstaje ocet jabłkowy następuje znaczący wzrost prozdrowotnych właściwości zawartych w nich składników odżywczych.
Miód pszczeli jest jednym z nielicznych produktów naturalnych, który od setek lat wykorzystywany jest przez człowieka w celach leczniczych. W zależności od surowca z jakiego powstaje można wyróżnić trzy główne jego typy: nektarowy (kwiatowy), spadziowy (ze spadzi iglastej lub liściastej) oraz mieszany (nektarowo-spadziowy). Miody klasyfikuje się pod względem przybieranej przez nie barwy. Klasyfikacja ta obejmuje podział na dwa rodzaje miodów tj. miody jasne i miody ciemne. Ich barwę właściwą powinno określać się po skrystalizowaniu. Miody jasne po w wyniku krystalizowaniu mają najczęściej barwę białą, kremową lub żółtą. Z kolei miody ciemne po osiągnięciu stanu stałego mają kolor jasnobrązowy bądź ciemnobrązowy. Czasami przybierają także odcienie zieleni.            Miody jasne zazwyczaj są bardziej delikatne od miodów ciemnych, które są bardziej wyraziste i ostre. Wśród miłośników miodu, bardzo często jest zdecydowany podział na zwolenników miodów jasnych, bądź ciemnych. Nie ma ono jakiegoś wyraźnego przesłania. Wywodzi się najczęściej z utartych przyzwyczajeń, popularności danego miodu w danym rejonie Polski lub tradycji spożywania miodu wyniesionych z domu. Miodami jasnymi są w większości miody nektarowe. Ciemnymi miodami, są miody spadziowe ze spadzi jodłowej i świerkowej, rzadziej ale również trafiają się miody ze spadzi drzew liściastych. Przyjrzyjmy się pokrótce wybranym gatunkom miodów ciemnych i jasnych.
Osoby podejmujące trud założenia pasieki to w przytłaczającej większości osoby z zaangażowaniem i oddaniem dbają o rozwój rodzin pszczelich. Pasja ta często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Daje ogrom satysfakcji pszczelarzom, którzy są opiekunami pszczół. Z prowadzenia pasieki oprócz hobby, posiadania własnego miodu i innych produktów pszczelich, można też czerpać  korzyści finansowe. Niestety zarówno doświadczeni pszczelarze jak i osoby, które chciałyby spróbować swoich sił w prowadzeniu gospodarstwa pasiecznego muszą mierzyć się z wieloma przeciwnościami.
piątek, 08 maj 2020 09:11

Miód rzepakowy. Kremowa rozkosz z żółtych łanów. Wyróżniony

Miody pszczele to znakomite, naturalne produkty o właściwościach leczniczych i regeneracyjnych. Są one bogactwem składników odżywczych. W dobie niskiej jakości, masowo produkowanej żywności, pełnej sztucznych dodatków stają się oazą dla naszego organizmu. Tak jak istnieje wiele roślin miododajnych, tak tyle samo istnieje gatunków miodu. I choć spotykamy bardzo dużo odmian miodu, to nie ma naturalnego pszczelego miodu, który byłby zły. Każdy z nas zapewne zmaga się, bądź zmagał się z trudnościami zdrowotnymi. Wszystkim nam tez zależy na jak najlepszym zdrowiu i samopoczuciu. Niestety spotykają nas w życiu różne dolegliwości i schorzenia, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Każdemu z nas będą też wskazane inne miody, bądź jeden miód, który wesprze nas w walce z trudnościami z którymi się na co dzień mierzymy. Tak więc dobierajmy odpowiedni miód do potrzeb naszego organizmu.