czwartek, 03 wrzesień 2020 14:02
Miód wrzosowy - charakterystyka najdroższego polskiego miodu Wyróżniony
Jednymi z najpiękniej kwitnących kwiatów schyłku lata są wrzosy. Ich nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza słowo sprzątam, zamiatam, czyszczę. Zapewne takie tłumaczenie ma związek z tym, że z wrzosów produkowano miotły. Są to niewielkie rośliny o słabych wymaganiach glebowych, odporne na niskie temperatury oraz dobrze znoszące dłuższe braki wody. Osiągają one wysokość max. 30-40 cm. Ich występowanie ma miejsce głównie na obszarze Europy i Azji a także w niewielkim stopniu Afryki. Wrzosy spotykane są głównie w lasach, ale także na polanach na obszarze całej Polski. Rosnąc dziko tworzą zwarte skupiska. Wrzos jest też pożądaną, często spotykaną ozdobna rośliną ogrodową. Szczególną wartością tej rośliny jest miód pozyskiwany z kwiatów wrzosu zwyczajnego. Znany był on już wiele wieków temu, za sprawą egipskiej królowej Kleopatry, która zażywała w nim i mleku regularnych kąpieli.
Czytany 10281 razy
czwartek, 27 sierpień 2020 13:26
Jak wspomóc samoregenerację swojej wątroby Wyróżniony
Wątroba jest częścią układu pokarmowego i największym z narządów jaki znajduje się w ludzkim ciele. Zajmuje ona od 2 do 5 % masy człowieka, co daje około półtorej kilograma rzeczywistej wagi. Jej towarzyszem jest woreczek żółciowy, który ma za zadanie przechowywanie żółci. Wątroba znajduje się tuż pod przeponą, która oddziela ją od serca i płuc. Wykonuje w naszym ciele niezwykle istotne misje. Badania naukowe dowiodły, że pełni ona ponad 500 funkcji w organizmie człowieka. Do jej głównych zadań należą metaboliczne procesy trawienia. To w jej wnętrzu dochodzi do przemiany dostarczanego pokarmu do poziomu związków, które są budulcem tkanek człowieka i zaopatrzeniem energetycznym dla całego organizmu. W wątrobie ma miejsce przeobrażania się białek, tłuszczów, węglowodanów, hormonów a także rozkład substancji chemicznych i toksyn. Wątroba skutecznie neutralizuje niebezpieczne dla organizmu substancje w tym alkohol, używki i pozostałości leków. Amoniak, który jest toksyczny przemienia w mocznik, zaś szkodliwe puryny w kwas moczowy. Przy udziale kwasu glukuronowego (którego bogactwem jest np. kombucha), wiąże ze sobą wiele substancji chemicznych. Wątroba pełni również funkcje zapasowe. Gromadzi energię występującą w formie glikogenu, żelaza, miedzi oraz witamin m. in A, C, D, E i B12. Kolejna funkcją wątroby jest wydzielanie substancji żółtego koloru. Znajdujące się w wątrobie komórki – hepatocyty, odpowiedzialne są za wytwarzanie żółci, która ma znaczący wpływ w trawieniu oraz przyswajaniu tłuszczów. Wątroba jest bardzo ważnym gruczołem zapewniającym termoregulację i zapewnia ciepło (wypływająca z wątroby krew jest o 1 stopień wyższa od wpływającej).
O wątrobę należy dbać regularnie i w sposób prewencyjny. Niestety choroby wątroby mogą być łatwo przegapione. Dlaczego tak się dzieje? Bowiem wątroba nie wywołuje dolegliwości bólowych, gdyż jej miąższ jest nieunerwiony. We wstępnych i średnio zaawansowanych stadiach problemów z wątrobą można odczuwać zaparcia, miewać wzdęcia, mdłości i biegunki. Następuje wolniejsza przemiana materii, pojawia się nadwaga i otyłość. Zauważalny może być wzrost łaknienia na słodycze. Pojawiający się ból, który może sugerować, że pochodzi z wątroby jest bardzo ryzykownym stanem. Znacznie powiększona wątroba i powiększenie otaczającej ją otrzewnej, uciska na sąsiadujące z nią organy i często daje objawy w bardzo zaawansowanym stadium choroby.
Czytany 10271 razy
czwartek, 20 sierpień 2020 23:00
Ucieczka od zakwaszenia. Zasadowe odżywianie. Wyróżniony
Na fali zainteresowania zdrowym żywieniem i poszukiwania naturalnych metod profilaktyki i leczenia chorób, coraz częściej spotykamy się z informacjami na temat zakwaszenia organizmu wynikającego z nieodpowiedniej diety. Choć problem ten znany jest od bardzo dawna, to dopiero w ostatnich latach stał się szczególnie modny i zyskał popularność. Co rusz spotykamy się w reklamach z cudownie działającymi suplementami, które mają nam pomóc uwolnić się od zakwaszenia, a tym samym pozbyć się większość dolegliwości z jakimi się zmagamy.
Zbyt duża waga, osłabienie i zmęczenie, wypadanie włosów, zniszczenie paznokci, niespokojny sen, słaba kondycja skóry, mogą świadczyć o zakwaszeniu organizmu. Kto z nas nie spotkał się z takimi dolegliwościami? Według producentów syntetycznych suplementów, za większość tych dolegliwości odpowiada zakwaszenie. Ale czy może być tak faktycznie? Otóż jak się okazuje niekoniecznie. Wymienione objawy oprócz zakwaszenia, mogą dotyczyć wielu dziesiątek innych chorób czy dolegliwości.
Czytany 5934 razy
poniedziałek, 17 sierpień 2020 09:00
Ekologia na talerzu. Jak to jest z tym BIO? Wyróżniony
Zwiększająca się świadomość, że od jakości i wartości odżywczych spożywanych produktów zależy nasze zdrowie, coraz częściej poszukujemy żywności produkowanej według zasad ekologicznych. Nie chcemy, aby nasz organizm był polem doświadczalnym dla wątpliwej klasy produktów przetwórstwa rolno-spożywczego, nafaszerowanych sztucznymi dodatkami. Współczesne rolnictwo, na szeroką skalę używa ogromne ilości środków ochrony roślin, które wprawdzie zwiększają obfitość plonów, wartość wizualną i przedłużają termin do spożycia, ale też wpływają bardzo negatywnie na wartość odżywczą towaru.
Niestety nie tylko sektor rolny ale także branża hodowli zwierząt, w coraz większym stopniu, oprócz złej jakości pożywienia dla zwierząt, stosuje intensywną produkcję. Nie szczędząc w tym procesie antybiotyków, hormonów i innych szkodliwych substancji. A te w konsekwencji w postaci mleka, serów, jaj, mięs, ryb, miodów, grzybów, wędlin i innych przetworów trafiają do naszego organizmu. Tak naszpikowana, spożywana miesiącami chemią żywność, może z dużym prawdopodobieństwem stać się zalążkiem do rozstroju organizmu, spadku odporności, wywołania reakcji alergicznych, chorób autoimmunologicznych a nawet chorób nowotworowych.
Czytany 2084 razy